Жахіття війни тривають. Російські війська тимчасово окупували населений пункт Перемога в Баришівському районі Київської області. Окупанти розбомбили багато будинків, залишили їх без електрики, зв’язку, тепла і води. Путінські терористи вбивають мирних жителів, які намагаються евакуюватися з оточення. 

35-річний киянин Віктор на другий день після вторгнення РФ разом із дружиною та донькою зібрав речі, документи та виїхав у село Перемога, де має дачу. 

…29 лютого в їхній населений пункт з півночі заїхали російські солдати разом із бійцями так званого кадирівського спецназу.

«Спочатку люди ховалися від обстрілів у підвалах будинків, погребах. Там не було світла та тепла, – розповідає Віктор. – Усі сиділи там, як шпроти у бляшанці. Зручностей – ні води, ні туалетів – не було. Обстріли страшні, навіть на вулицю не могли вийти. Потім (коли зайшли війська окупантів) зник і зв’язок».

Співрозмовник каже: щойно окупанти зайшли в село з технікою, вони насамперед розгромили та розграбували магазин з продуктами та почали вриватися до місцевих мешканців у будинки. Відбирали їжу, гроші та цінні речі. Стукали в будинки, якщо не відчиняли, вибивали двері, людей виганяли на вулицю. 

«В наш дім зайшли буряти. Кажуть: йдіть десь поживіть, а ми тут житимемо, – розповідає чоловік. – Справжні загарбники, голодні, брудні. Вдягнені хто в чому: хто в кросівках, а хто взагалі в тапках. Як ми вже потім зрозуміли, це були їхні танкісти».

У багатьох жителів села окупанти забрали мобільні телефони, планшети та іншу техніку. Віктор нарахував щонайменше 100 одиниць військової техніки росіян – і це лише те, що було видно з точки, де вони жили. За його словами, орки загнали свої танки у двори селян. 

«Там усе було у цих танках. Це кошмар. Я не уявляю, як їх звідти  наші вибиватимуть», – каже співрозмовник. 

13 березня Віктору та невеликій групі людей (майже 10 автомобілів) вдалося виїхати з окупованого села у бік Києва. За словами чоловіка, їхали вони двома колонами... Його машина була попереду в першій. Інша колона трохи відстала. Проїхали декілька блокпостів. Потім колону, яка була позаду, почали розстрілювати... Вона складалася лише з жінок та дітей.

«Нам дивом удалося проскочити. Ми звернули з траси і полями їхали. Навіть не знаю скільки ми їхали, і як потрапили уже на наш блокпост. Уже потім з новин дізналися, що результат цього звірячого вчинку – сім загиблих. З них одна дитина. Точна кількість поранених наразі невідома. Після розстрілу окупанти змусили залишки колони повернутися до села Перемога і не випускають їх з населеного пункту. Багатьох з цих людей ми добре знаємо. Однак з ними практично неможливо встановити зв’язок», – каже співрозмовник.