Культура — складова самобутності будь-якого народу. Вона є важливою опорою для національної безпеки країни, адже слугує  орієнтиром, який об’єднує людей як націю.

Ба більше, саме культура вчить нас бути толерантними та дає змогу розуміти один одного, навіть коли ми говоримо різними мовами. Культура — основа миру.

Пам’ятки культури важливо берегти й захищати, і надбання української національної культури є складовою культури та історії всього світу.

Це добре розуміють усі цивілізовані країни світу та, на жаль, не розуміють російські загарбники.

Руйнування чи пошкодження культурної спадщини є воєнним злочином. Таких злочинів з боку росії уже майже 90. І це тільки ті, що зафіксовані офіційно.

Ми не мовчимо! Злочини проти українського культурного надбання — це злочин проти культурного надбання світу, проти духовних домінант розвинутих країн.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики продовжує висвітлювати факти звірства російських загарбників в Україні. Сьогодні Комітет  проінформував про культурні злочини понад 100 адресатів, серед яких парламенти країн Європи та міжнародні організації у сфері культури, туризму тощо.

З цією метою Transatlantic Dialogue Center розробив інформаційний буклет англійською та українською мовами, який ми заохочуємо завантажувати та поширювати в Мережі.

Зробити це можна за посиланнями:  українською мовою (http://kompkd.rada.gov.ua/uploads/documents/34339.pdf), англійською мовою (http://kompkd.rada.gov.ua/uploads/documents/34338.pdf).

Зазначимо, що 13 березня 2022 року Комітет звертався до Організації Об‘єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (UNESCO), Всесвітньої туристичної організації, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ICOMOS), Міжнародної ради музеїв (ICOM), Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ICCROM), Каннського кінофестивалю з закликом позбавити росію членства / участі у зв’язку з розв‘язаною нею війною.

Більшість із цих організацій вже відгукнулися на лист Комітету та виключили росію зі свого складу.

Росії не місце серед цивілізованих країн світу, і злочини проти культури це ще раз засвідчують!

Інформаційне управління