Триває війна з Російською Федерацією. Україна продовжує платити високу ціну за право жити та бути частиною європейського цивілізованого простору.

У цей складний для держави час багато українських митців публічно засудили російське військове вторгнення, підтримують і творчістю, і усіма своїми можливостями нашу Вітчизну. Водночас певна частина митців, маючи українське громадянство, не засуджують публічно повномасштабне військове вторгнення, яке 24 лютого розпочала Російська Федерація. У воєнний час країна змінилася, а отже, на думку Комітету, музика та інші види творчого виявлення більше не можуть бути поза політикою. Мовчання прирівнюється до підтримки війни.

За роки незалежності України указами Президента України було нагороджено почесними званнями велику кількість митців – громадян  Російської Федерації. Багато з цих артистів у публічних заявах, підписаних колективних листах, концертах, інших публічних заходах прямо підтримують збройну російську агресію проти України, бажають ліквідації нашої держави. Зокрема, останній великий публічний захід, на якому російські артисти чітко підтримали політику Росії щодо загарбницької війни проти України, відбувся у Москві, 18 березня 2022 року, на стадіоні «Лужники». Комітет вважає, що подальше перебування таких російських артистів у статусі офіційно нагороджених почесними званнями України є неприйнятним.

У зв’язку із зазначеним  Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики просить Президента України ініціювати розгляд на засіданні Ради національної безпеки та оборони України питання про застосування персональних спеціальних обмежувальних заходів (санкцій) у вигляді позбавлення державних нагород – почесних звань «Народний артист України» та «Заслужений артист України» до групи митців згідно з додатком.

https://www.rada.gov.ua/news/razom/220726.html