У листі комісара ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон, від імені президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, підкреслюється позиція ЄК про абсолютну неприпустимість дій, які вчиняються агресором на території України та стосовно ядерно-радіаційних об’єктів на її території, що створює безпрецедентні ризики виникнення ядерних інцидентів. Про це йдеться у повідомленні Держатомрегулювання на сторінці компанії у телеграм.

Повідомляється, що отримано позицію Європейської Комісії стосовно спільного звернення Міненерго, Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом» від 5 березня 2022 року щодо критичної ситуації на ядерних об’єктах в Україні, у зв’язку з військовим вторгненням та захопленням РФ Чорнобильської АЕС, території зони відчуження, Запорізької АЕС.

Цитата:

"У листі комісара ЄС з питань енергетики К.Сімсон, від імені президента Європейської Комісії пані Урсули фон дер Ляєн, підкреслюється позиція ЄК про абсолютну неприпустимість дій, які вчиняються агресором на території України та відносно ядерно-радіаційних об’єктів на її території, що створює безпрецедентні ризики виникнення ядерних інцидентів", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Єврокомісія високо цінує зусилля уповноважених центральних органів влади України щодо протидії військовій агресії, підтримання ядерної та радіаційної безпеки на території України.

Наголошує ЄК також на важливості постійного діалогу з міжнародними партнерами щодо ситуації довкола АЕС України та підтримує залучення до цих процесів інструментів підтримки МАГАТЕ, Групи європейських ядерних регуляторів (ENSREG), WENRA, HERCA та інших міжнародних партнерів.

Цитата:

"За потреби сторони готові долучитись до інспекцій та верифікацій безпечної роботи АЕС України під егідою місії МАГАТЕ, надати підтримку Україні у сфері оцінки ризиків та підтримати Держатомрегулювання у відновлені регулюючого контролю на об’єктах ядерної енергетики України", - інформує Держатомрегулювання.

Однак, повідомляється, що для надання практичної допомоги регулятору та АЕС України, критично необхідним залишається забезпечення безпечного доступу представників міжнародних організацій до майданчиків.

Цитата:

"Зараз важливим та невирішеним залишається питання створення відповідних безпечних передумов".

Нагадаємо:

Керівник ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін повідомив, що російські окупанти використовують Запорізьку та Чорнобильську АЕС як військові бази.

Інформація щодо поточного стану Запорізької АЕС:

Запорізька АЕС та місто Енергодар з 04.03.2022 року перебувають під окупацією російських військових формувань. На майданчику Запорізької АЕС, крім військових країни-агресора, вже тривалий час незаконно перебувати представники російської корпорації з атомної енергії «Росатом».

Персонал Запорізької АЕС та їх сім’ї перебувають під постійним психологічним тиском через присутність на майданчику АЕС та у місті-супутнику вороже налаштованих військових окупанта, а також великої кількості військової техніки. Постійний стрес, нестача харчових продуктів та ліків збільшує імовірність помилки персоналу, що може призвести до виникнення аварійних ситуацій / аварій та безпосередньо впливає на забезпечення безпеки АЕС.

Регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику Запорізької АЕС неможливий.

За інформацією керівництва Запорізької АЕС:

- оперативний персонал продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації;

- експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом Запорізької АЕС, відбувається постійна ротація персоналу;

- змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

Держатомрегулювання продовжує стежити за станом безпеки об’єктів ядерної галузі України в умовах воєнного стану, – йдеться у повідомленні.