У війні росії проти України Інтернет Військо, журналісти, звичайні громадяни цілодобово ведуть боротьбу в інформаційному фронті. Під час війни дуже важливо, щоб була інформаційна гігієна! Розповсюдження інформації соціальними мережами, зокрема мережею телеграм-каналів негативно впливає на хід виконання завдань Силами оборони України і працює на наших ворогів. Наразі необхідно уникати розголошення інформації, що може призвести до обізнаності противника про дії Сил оборони, а також про те, де і в якій кількості зосереджені захисні споруди, стратегічні об’єкти, важлива інфраструктура, блокпости тощо. Необхідно нарешті усвідомити, що ми воюємо з терористами, які ніколи в своїй історії не дотримувалися військових конвенцій!

Нещодавно у Києві росіянами було зруйновано ТРЦ Ретровіль. Це було зроблено, оскільки тіктокер зняв переміщення техніки ЗСУ зі свого вікна. За даними Міноборони, 80% розвідувальної інформації відпрацьовується саме з відкритих джерел. Тому українці! Щоб зберегти людські життя нагадуємо та закликаємо!

1.              Не знімайте, не публікуйте, не коментуйте, не розповсюджуйте фото, відео у соціальних мережах про Сили оборони України, техніку ЗСУ та її переміщення. Не знімайте роботу ППО, тим паче з прив’язкою до місцерозташування. Усі відео вильотів і влучення ракет демаскують системи ППО.

2.              У соцмережах, публічних виступах, коментарях не називайте точні цілі й об'єкти враження. Не публікуйте в інтернеті адресні таблички, номери будинків, лікарень, супермаркетів, станцій метро тощо, які постраждали під час обстрілу. Жодних геолокацій для окупанта!

3.              Не стрімте у прямому ефірі ракетний обстріл і бомбардування. Такими кадрами ви тільки допоможете ворогу скоригувати вогонь.

4.              Не повідомляйте своє місцерозташування та розташування родичів/знайомих військових вашим близькими телефоном чи в месенджерах. Це може бути використано ворогом. Достатньо сказати, що ви, родичі/близькі живі-здорові.

5.              Не поширюйте інформацію про зброю й техніку, яку інші країни передали або планують передавати в Україну.

6.              Не поширюйте в соцмережах неперевірені новини та не сійте паніку. Перевіряйте інформацію. Не пишіть у стані афекту. Зберігайте спокій і холодний розум.

7.              Якщо ворог заблокував сигнал до українського теле- й радіомовлення та поширює пропаганду, то скористайтеся безоплатним доступом до українського мовлення в застосунку Дія: у Дія TV або Дія Радіо.

8.              Якщо побачите в соцмережах російську пропаганду — заблокуйте такий пост, подайте скаргу на нього або додавайте акаунт у бот СБУ для блокування – https://t.me/black_listUA_bot

Що можна публікувати?

Через деякий час після атаки (не одразу!) можете публікувати в інтернеті всі злочини окупантів: зруйновані об'єкти архітектури, будинки та постраждалих. Нехай світ знає правду.

Розвінчуйте фейки.

Інформуйте про підозрілих осіб чи предмети. Якомога оперативніше діліться кадрами про місцеперебування окупантів та їхньої техніки із ЗСУ завдяки чатботу https://t.me/evorog_bot

Українці! Допомагайте армії, а не ворогам!

Боронимо цифровий фронт разом!

Все буде Україна!

Інформаційне управління