21 березня 2022 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Незважаючи на військову агресію російської федерації проти України, засідання Комітету відбуваються регулярно, у режимі відео-конференції, та сприяють вирішенню нагальних питань у сфері соціальної політики держави.

Під час засідання Комітету народні депутати України обговорили загальний стан економіки країни та ситуацію на ринку праці. За оцінками Міністерства фінансів України, близько 30% економіки не працює через бойові дії, а високий рівень переміщення населення з місць ведення активних бойових дій у місця їх тимчасового розміщення (евакуації), може призвести до значного збільшення безробітних у цих регіонах.

Крім того, майже 3 мільйонам громадян (у тому числі і працездатного віку) довелося шукати безпечного місця проживання на час війни за кордоном, значна кількість підприємств та підприємців через військову агресію росії проти України зупинили свою діяльність, а частина бізнесу евакуйована у більш безпечні міста країни. За експертними оцінками, по закінченню війни соціального захисту потребуватимуть 12 мільйонів громадян України.

Також Комітет заслухав звіт Міністерства економіки України щодо забезпечення зайнятості населення в умовах воєнного стану, першочергові завдання державної служби зайнятості та пропозиції щодо ініціатив, спрямованих на якнайшвидше повернення тимчасово внутрішньо переміщених осіб до економічно-активного життя.

За даними Міністерства на сьогодні кількість зареєстрованих безробітних в Україні складає 295 тисяч осіб (на 37% менше, ніж станом на 18.03.2021). Найбільш гострими проблемами у сфері зайнятості донедавна були нарахування та виплата допомоги по безробіттю на територіях, де відбуваються активні бойові дії, наразі це питання вирішено і люди уже отримують належні їм кошти. Крім того, внаслідок бойових дій було пошкодження/зруйновано 20 будівель Державної служби зайнятості.

Зазначені проблеми Уряд планує вирішувати комплексно. На початку березня 2022 року розпочато здійснення координації щодо реалізації програми тимчасового переміщення підприємств з постраждалих регіонів. Мінекономіки підготовлено проект розпорядження Уряду «Про затвердження Плану невідкладних заходів з переміщення у разі необхідності виробничих потужностей суб’єктів підприємництва з територій, де є загроза бойових дій, на безпечні території».

За словами заступника Міністра економіки України Ігоря Дядюри, з метою забезпечення безперебійної реєстрації безробітних, виплати їм допомоги по безробіттю на територіях, де ведуться бойові дії, було прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану».

На розгляді Уряду перебуває проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку надання компенсації витрат роботодавцю на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні», якою передбачена виплата у розмірі 6500 грн. протягом двох місяців роботодавцям (у тому числі ФОП), які працевлаштовуватимуть ВПО.

Забезпечення роботою максимальної кількості громадян у регіонах, де немає активних бойових дій, створить новий вектор працевлаштування робочої сили в державі, що позитивно вплине на економічну та військову ситуацію в Україні.

На пропозицію народного депутата України – члена Комітету Юлії Тимошенко збільшити, за можливості, обсяг допомоги по безробіттю, представник Міністерства повідомив, що постанова Уряду з відповідними положеннями уже перебуває на стадії підготовки та обговорення з експертами Міністерства фінансів України. «Розглядається можливість виділення коштів з Резервного фонду для збільшення розміру допомоги по частковому безробіттю з прожиткового мінімуму до мінімальної заробітної плати», - повідомив заступник Міністра економіки України Ігор Дядюра. Також опрацьовуються питання швидкого оформлення статусу безробітного, організації державної підтримки цієї категорії громадян, уникнення бюрократичних процедур у цих процесах.

На думку Комітету політика у сфері регулювання трудових відносин та зайнятості населення в умовах воєнного стану здійснюється належним чином, відповідно до викликів, що виникають перед суспільством та державою.

Парламент та центральні органи виконавчої влади і надалі працюватимуть у посиленому режимі на підтримку українського бізнесу та працездатного населення, що сприятиме відновленню економіки України.

Інформаційне управління