За оперативною інформацією, станом на 22.03.2022 від Геннерального штабу ЗСУ, постійні атаки на колони забезпечення ворога зробили свою справу – у російських окупаційних військ запасів пального, боєприпасів та продовольства залишилося не більше, ніж на три дні.

На фоні скрутного становища навіть із їжею моральний дух рашистів впав, як то кажуть, нижче плінтусу. Тому спостерігається масове дезертирство цілими підрозділами «асвабадітєлєй».

Зокрема в Охтирському районі Сумської області зафіксовано факти непокори близько 300 окупантів (приблизний чисельний склад мотострілецького батальйону), які відмовилися виконувати наказ на ведення бойових дій та, на 70 одиницях техніки, залишили район проведення операції.

Головне управління розвідки МОУ повідомило на своій сторінці у Фейсбук: «Враховуючи тотальний брак поповнення бойового армійського резерву, окупанти вдаються до нових форм прихованої «мобілізації». Через небажання резервістів повертатися до лав армії та масової відмови від підписання контрактів, прокуратура РФ цілеспрямовано шукає людей, які мають проблеми з виплатою кредитів, сплатою аліментів та інших заборгованостей. При цьому, кількість таких людей збільшується в прогресії, враховуючи наслідки для російської економіки від введених санкцій». 

Отож боржникам російська влада пропонує звільнення від усіх кредитних зобов’язань у випадку підписання контракту з армією РФ. За даними нашої розвідки, подібні пропозиції почали поширювати на території республіки Татарстан, в Пятигорську, Ростові-на-Дону та Північному Кавказі. Водночас продовжується «рекрутинг» осіб, які мають проблеми із законом, за схемою – повна амністія в обмін на участь у бойових діях в Україні.

До того Кремль хоче поповнити резерви своїх військ за рахунок курсантів. За даними Defense Express, командування збройних сил країни-агресора продовжує залучати курсантів вищих військових навчальних закладів для війни проти України, формально – для набуття практики застосування в бойових умовах.

Відомо, що росіяни уже сформували два артилерійські дивізіони з викладачів та курсантів “Михайловской военной артилерийской академии”. Цей контингент уже вибув для бойових дій проти ЗСУ, ротація запланована вже після 10 квітня цього року. Звісно, якщо "утилізація" цих двох артидивізіонів силами Збройних Сил України не відбудеться раніше.

А ще з'явилися подробиці першої здачі у полон російського військового разом із танком. Це перший офіційно підтверджений випадок переходу військовослужбовця армії РФ разом із бойовою технікою за доброю волею, повідомив радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів на своїй сторінці у Фейсбук. 

Хронологія цієї здачі така:

Рашисти користуються українськими SIM-картами. На ці номери регулярно відправляються SMS із докладними інструкціями, як здатися у полон. Такою інструкцією скористувався російський танкіст "Міша". Він зателефонував на вказаний номер, отримав детальні вказівки та угнав танк.

"Йому визначили місце куди під'їхати. Він під'їхав. Із дрона переконалися, що він сам і це не засада. Після цього спецназівці його затримали. Виявилося, що з екіпажу танка залишився він один, решта втекли додому. Сенсу воювати він не бачив. Додому повернутися не міг, оскільки командир сказав, що розстріляє і спише на бойові втрати. Міша розповів, що їсти практично не залишилось, управління військами хаотичне і практично відсутнє", – йдеться у дописі радника МВС України.

"Міші" обіцяють по завершенню війни 10 тисяч доларів і можливість податись на громадянство, а вже зараз – їжу і комфортні умови.

Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.