Вже понад місяць наша країна захищається у неспровокованій війні Росії проти України. Війна – це найгірше, що може статися у житті людини, це горе, біль, втрати. Для українців вона перетворилася на знищення окупантом мирного населення, терор та руйнування цивільної інфраструктури.

«Друга армія світу» умисно, цинічно, ганебно вчиняє воєнні злочини: застосовує заборонену міжнародним гуманітарним правом зброю, цілеспрямовано влучає у житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки, перетворюючи їх на згарища, не дає проводити евакуацію людей, розстрілює гуманітарні коридори, біженців на дорогах, мирних людей на вулицях, медиків, створює штучний голод у містах і селах, займається мародерством. 

Сьогодні вже весь світ довідався про неймовірні, нелюдські випробування мирних жителів у блокадному, розгромленому Маріуполі, цілеспрямовані бомбардування дитячих лікарень, пологових будинків, шкіл, дитячих садків, укриттів, де знаходяться діти, спустошені Бучу, Бородянку, Гостомель, Ірпінь, Макарів, зруйновані Чернігів, Харків, Ізюм, Охтирку, міста та селища Донеччини і Луганщини, Херсонщини, Миколаївщини, Сумщини, Житомирщини і Запорізької області. І щодоби цей перелік доповнюється жахливими картинами розстрілу населених пунктів, викрадення посадових осіб, журналістів, взяття в заручники цивільних осіб, розгону мирних протестів тощо.

З початку агресивної війни російського режиму проти України (за інформацією з відкритих джерел) окупанти вбили 143 дитини, пошкодили понад 4,5 тисяч житлових будинків, 548 навчальних закладів, 135 медичних закладів, 8 закладів культури і мистецтва. Міністерство закордонних справ України повідомляє, що російські окупаційні війська продовжують незаконно вивозити на територію Російської Федерації людей, які знаходилися в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей (19 березня це було 2389 дітей).

«Це не є навіть війною. Це знищення країни без будь-якої поваги до законів війни, тому що війна також має свої закони» – заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, а ряд впливових європейських країн та їх лідерів запропонували утворити Міжнародний трибунал для розслідування та покарання злочинів, які Росія вчиняє зараз на території України. Тут варто нагадати, що дотримання положень Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни є обов’язковим за будь-яких обставин всіма сторонами.

Однак, російська армія продовжує здійснювати геноцид українського народу, порушуючи всі ці норми. Тому «по гарячих слідах» йде збір фактів, відбувається фіксація та документування воєнних злочинів, матеріальних збитків та порушення прав людини. В Україні створені платформи для збору таких доказів, а також доказів про злочини проти довкілля та української землі, забруднення повітря, водних ресурсів, знищення дерев, пожежі в лісах, зруйнованих російською армією історичних та культурних пам’яток. Це допоможе показати світові повну картину злочинів російських окупантів та притягнути їх до відповідальності.

Народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету наголошують, що агресія Росії проти України не мотивована жодними причинами, крім бажання знищити нашу державу та знищити український народ. Тому всі воєнні злочини, скоєні внаслідок агресії Росії проти України, не мають залишитися безкарними. Вони не мають терміну давності.

Відтак, у Комітеті з питань бюджету схвалюється розпочатий Міжнародним кримінальним судом розгляд справи щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності на території України, за які кримінальне законодавство передбачає найсуворіші форми покарання.

Водночас члени Комітету з питань бюджету звертаються до міжнародного співтовариства негайно відреагувати на незаконні дії окупанта, усіма можливими засобами посилювати санкційний тиск та ізоляцію держави-агресора, щоб змусити Росію припинити варварську війну проти українського народу та вивести війська з усієї території нашої держави.

Україна переможе у цій війні, бо українці піднялися на народну війну за свою землю.

Інформаційне управління