Минув місяць від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Путін безпосередньо на наших очах вчиняє вищий міжнародний злочин — агресію. Це ми бачимо з вікон своїх будинків, про це ми чуємо від рідних та знайомих, про це говорить світ. Про злочини росії також йдеться в петиції щодо створення спеціального трибуналу з притягнення до відповідальності винних у агресії проти України, що набрала вже понад 1300000 голосів зі всього світу.

Однак міжнародним злочином з боку московії є не лише застосування збройних сил проти суверенітету, територіальної недоторканості та політичної незалежності України.
Не менш страшними воєнними злочинами, які чинить агресор, є злочини проти людяності, геноцид Українського народу, та нищення культурної спадщини і культурних цінностей українців.

Адже культура — це основа суспільства, а культурна спадщина — один з головних чинників формування національної ідентичності.

Ворог не визнає нашого права на існування та нашої самобутньої української культури.  Мета путіна — винищення української нації.

Відповідно до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 р. та протоколів до неї: будь-яка особа скоює злочин, якщо робить культурні цінності, що перебувають під захистом Конвенції, об’єктами нападу.

Таких злочинів з боку росії вже приблизно 100. Не зупиняє окупантів ні те, що пам'ятка культурної спадщини є музеєм і в ній зберігаються культурні цінності, ні те, що пам'ятка є бібліотекою, освітньою установою чи навіть культовою будівлею. Не зупиняє їх, навіть якщо в пам'ятці знайшли прихисток від обстрілів люди.

Від російських обстрілів постраждали будівлі краєзнавчого музею в Охтирці та Іванкові, будівлі художнього  музею в Маріуполі, музею старожитностей у Чернігові, Харківського національного університету, Святогірська лавра та багато інших об'єктів.

З метою фіксації злочинів проти культурної спадщини нашого народу та подальшого притягнення злочинців до відповідальності Міністерство культури та інформаційної політики створило національну платформу, на якій проводиться збір інформації про пошкодження та руйнацію об'єктів культурної спадщини.

Закликаємо всіх допомагати фіксувати злочини російської федерації на цій платформі https://culturecrimes.mkip.gov.ua.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики вже поінформував понад 100 міжнародних організацій про те, що чинять з нашою спадщиною загарбники. І ми продовжимо розповідати світу правду про злочини Московії.

Агресор має відповісти за кожне правопорушення, вчинене в Україні!

Перемога буде за нами! Слава Україні!

Інформаційне управління