На тлі боїв та вибухів добра новина для аграріїв, які в умовах бойових дій, попри обстріли та замінування, у багатьох областях вивели на лани посівну техніку. За час неприхованого російського вторгнення перші партії кукурудзи у кілька тисяч тонн експортовано через західний сухопутний кордон України. Про це інформує парламентський Комітет з питань аграрної та земельної політики на своїй сторінці у Фейсбук. За прогнозами, потягами з України до об’єднаної Європи можна буде вивозити до 600 тисяч тонн зерна на місяць.

Звісно, в нинішніх умовах навіть така кількість може вважатися успіхом. Але це незрівнянно менше порівняно з експортом морськими шляхами. Адже через вітчизняні порти, йдеться у повідомленні комітету, за підсумками 2021 року до інших країн було спрямовано 51,2 мільйона тонн зерна на суму 12,5 мільярда доларів. Тобто, щомісячний експорт збіжжя до війни сягав 4-5 млн тонн. Завдяки цьому агросектор забезпечував стабільне надходження валютної виручки. Значну частку цих грошей аграрії спрямовували на закупівлю матеріально-технічних ресурсів для посівної та збирання врожаю. Війна значно ускладнила ці процеси. Нині порти заблоковано, а акваторія Чорного моря замінована.

Відновлення в умовах бойових дій експорту іншими шляхами є стратегічно важливим напрямком роботи і для Мінагрополітики. На цьому також наголошував новопризначений міністр Микола Сольський. Причому це не лише українське питання, вирішення якого дасть можливість накопичити господарствам ресурси до жнив. Не слід забувати, що ми -- великий світовий експортер зерна, яке традиційно постачалося з чорноморських портів. Наша держава, забезпечує продовольством більш як 400 мільйонів жителів планети, не враховуючи населення України. Відсутність експорту вдарить насамперед по найбідніших країнах Близького Сходу та Північної Африки, які залежні від імпорту.

Все це неминуче призведе до світової продовольчої кризи, зазначають у парламентському Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Через напад на Україну та запровадження економічних санкцій змінилось життя і самих росіян. З країни пішла величезна кількість світових брендів, міжнародних компаній. А одним з найдефіцитніших продуктів став цукор. Тамтешнім жителям доводиться стояти у величезних чергах і навіть битися за можливість його купити.

Втім відлуння війни дісталося і до заможніших країн. У Євросоюзі у зв’язку с ситуацією в Україні вже злетіли ціни на корми для тваринництва.

Розуміючи руйнівні наслідки нової російської агресії найпотужніші країни планети зобов’язалися подбати про те, щоб не дійшло до голоду у світі. Про це йдеться у Заяві глав держав і урядів G7 за результатами їх зустрічі в Брюсселі.

Зокрема, підписанти ініціювали позачергове засідання Ради Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO) для розгляду наслідків російської агресії проти України для світової продовольчої безпеки та сільського господарства.

Тим часом, через те, що кукурудза поволі почала торувати сухопутні експортні шляхи, на неї вже стабілізувалися ціни в самій Україні, повідомляє «АПК-Інформ». Адже з початком війни вони помітно знизилися, тож у господарствах нарікають, що доводиться реалізувати її задешево. Аграрії навіть задаються питанням, чи варто взагалі сіяти цю експортну культуру, бо ж втрачено можливості вивезення її за межі держави, при тому що в країні накопичилися значні запаси минулорічного врожаю. Але за нинішнього розвитку подій та намагання здорових сил світової спільноти разом шукати механізми вирішення і логістичних, і виробничих завдань надія на подальший оптимістичний сценарій зберігається.