Комітет з питань молоді і спорту вимагає невідкладного розгляду у Міжнародному кримінальному суді (Гаазькому трибуналі) воєнних злочинів Російської Федерації та притягнення до відповідальності її вищого керівництва.

Майже п’ять тижнів російської агресії в Україні стали одним з найбільших злочинів проти людяності у ХХІ столітті. Бомбардуються та стираються з лиця Землі мирні українські міста, знищується соціальна та промислова інфраструктура: школи, лікарні, театри, музеї, храми, стадіони, спортивні та дитячі майданчики з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Через постійні бомбардування та обстріли пошкоджено 773 заклади освіти, 75 з них зруйновано повністю. Вже немає Волновахи, Маріуполь зруйнований на 90 відсотків. Майже вся Донеччина жахає трупами на вулицях після бомбардувань. В містах Чернігів, Харків. Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка вулиці та цілі мікрорайони нагадують кадри з найстрашніших фільмів про апокаліпсис. Маріуполь щодня потерпає від безкінечних обстрілів та бомбардувань, люди залишилися без їжі, води та ліків. Проте рашистські нелюди не пропускають гуманітарну допомогу постраждалим маріупольцям. Окупанти насильно депортують маріупольців на територію росії. За даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини уже близько півмільйона українців вони примусово вивезли до Російської Федерації. Це воєнні злочини, злочини проти людяності, за які мають нести відповідальність рашисти, зокрема їх вище керівництво.

Держава-агресор цілеспрямовано вбиває цивільне населення України, особливо масово гинуть діти - це справжній геноцид українського народу.

Станом на 29 березня 2022 року за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинуло 144 дитини  та постраждало 220 дітей.

Лише за останні дні отримуємо нові страшні вісті про дитячі смерті та поранення. Деяка інформація надходить із запізненням, насамперед, із оточених міст чи міст, де ведуться активні бойові дії.

На автодорозі між с. Шевелівка та с. Гусарівка Ізюмського району Харківської області виявлено розстріляний рашистами автомобіль. В ньому рятувальники знайшли загиблу родину: жінку, чоловіка та 3-річну дитину.

До Запорізької обласної дитячої лікарні були доставлені хлопець та дівчина 2009 року народження, які постраждали від вибухової хвилі під час обстрілу та вибуху у сусідньому житловому будинку.

Російські бойовики здійснили артилерійський обстріл с. Оскіл Ізюмського району Харківської області. Внаслідок цього пошкоджено будинок, загинуло 4 особи, серед них - 7-річний хлопчик. Крім того, поранення отримала 4-річна дитина. Також в інших частинах села під час обстрілів загинули ще 3 людини, серед яких - 16-річний хлопець.

У Сумській області військовий транспортний засіб РФ здійснив наїзд на родину, яка йшла по дорозі, внаслідок чого 15-річний підліток отримав травми, а його батько помер у лікарні.

У Херсонській області в лікарні помер 15–річний хлопець від поранень, які він отримав внаслідок артилерійського обстрілу.

У Луганській області від отриманих мінно-вибухових травм загинула 3-річна дитина. Внаслідок обстрілу селища в Запорізькій області окупантами поранено три цивільні особи, серед яких дитина.

На Луганщині лікар-акушер під час приймання пологів під ворожим обстрілом своїм тілом закрив породіллю та новонароджену дитину, чим врятував їм життя. Лікар отримав множинні поранення.

Іншим проявом геноциду є повна блокада великих міст, що цілеспрямовано здійснюється російськими військами. Нещодавно рашисти знищили останній автомобільний міст, через який можна було покинути Чернігів. Вони обстрілюють високовольтні лінії електропередач та теплоелектростанцію, щоб залишити все місто без світла та води. Майже повністю заблокована доставка продовольства та ліків. Залишився лише пішохідний міст, проте він постійно знаходиться під обстрілами. Російська блокада Чернігова повністю повторює блокаду Ленінграда, яку здійснювали нацисти. Така собі денацифікація по-російські. І це далеко не повний список російських воєнних злочинів в Україні.

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту вважає, що Міжнародний кримінальний суд в Гаазі має НЕВІДКЛАДНО розпочати розгляд воєнних злочинів Російської Федерації, скоєних в Україні. До кримінальної відповідальності має буде притягнуте вище керівництво Російської Федерації. Це, безперечно, не зупинить війну в Україні. Але якщо навіть частини російських військових зрозуміють перспективу довгострокового тюремного покарання за рішенням Гаазького трибуналу, українські громадяни, українські діти отримують додатковий шанс вижити.

Інформаційне управління