Наприкінці лютого ц.р. у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України Голова Рахункової палати Валерій Пацкан звернувся до міжнародних організацій вищих органів фінансового контролю щодо виключення Рахункової палати Росії з відповідних міжнародних організацій.

Народні депутати України - члени Комітету з питань бюджету (до предметів відання якого належить питання діяльності Рахункової палати) вважають таку ініціативу Голови Рахункової палати своєчасним і важливим кроком у боротьбі з країною-агресором та забезпеченні міжнародного тиску на країну-агресора.

За інформацією Рахункової палати, Керівна рада Європейської організації вищих органів фінансового контролю (EUROSAI) призупинила будь-яку співпрацю з вищими органами аудиту Росії і Білорусі та будь-якими державними установами цих країн, а також закликала Міжнародну організацію вищих органів фінансового контролю (INTOSAI) розглянути питання щодо припинення повноважень Рахункової палати Російської Федерації як Президента INTOSAI. Водночас, «Керівна рада EUROSAI засудила усі акти насильства проти населення України з боку російських військових і засвідчила, що поточна російська агресія проти України продовжує становити загрозу цінностям та принципам EUROSAI. Організація також висловила підтримку українському народу та ВОА України і закликала усіх членів EUROSAI надати Рахунковій палаті України максимальну допомогу», - зазначено на офіційному сайті Рахункової палати.

Як стало відомо, з березня п.р. Росія вже не головуватиме в INTOSAI. Зокрема, всіма справами цієї організації (до складу якої входять 196 повноправних членів) керуватимуть Генеральний секретаріат та Віце-президент INTOSAI до набуття повноважень Президентства INTOSAI вищим органом аудиту Бразилії у листопаді 2022 року.

Крім того, нещодавно Голова Рахункової палати Валерій Пацкан на власній сторінці Facebook повідомив, що Ініціатива розвитку INTOSAI (IDI), що є останньою інстанцією для двосторонніх проектів з вищими органами аудиту, також призупиняє співпрацю з Росією. Зокрема, він зазначив: «Самостійний юридичний орган INTOSAI, який підтримує розвиток вищих органів аудиту переважно в країнах, що розвиваються, призупинив будь-яку двосторонню співпрацю з Рахунковою палатою Росії, допоки військова агресія проти України не буде припинена. Ще одна умова - виведення військ з нашої території. Більше того, IDI припиняє свою участь у будь-яких засіданнях INTOSAI під головуванням росіян».

Комітет з питань бюджету вдячний міжнародним організаціям вищих органів фінансового контролю за таку чітку позицію та дії, спрямовані на ізоляцію країни-агресора від цивілізованого світу та зупинення війни на території України.

Все – заради миру в Україні і світі!

Інформаційне управління