Цей заклик розділяють всі, від громадян різних країн світу, які виходять на акції протестів та мітинги проти російського вторгнення до України до політичних діячів більшості країн світу, які підтримують рішення про припинення членства Росії в міжнародних організаціях.

Це стосується й участі Росії в Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я (MEDICRIME Convention), яку вона ратифікувала 20 березня 2018 року.

Можливо під час розгляду питання щодо виключення Росії зі складу MEDICRIME хтось керуватиметься виключно сферою застосування Конвенції, яка криміналізує дії за підробку, виробництво та розповсюдження на ринку медичних виробів без дозволу або з порушенням стандартів безпеки, а отже не має відношення до сьогоднішніх подій в Україні.

Проте потрібно розглядати проблему ширше - фальсифікація лікарських засобів є лише однією з численних загроз для життя й здоров’я людини. Власне, як і війна, яка для більшості свідомих людей потенційно несе загрозу життю і здоров’ю.

Війна розв’язана Росією, за статистикою Управління Верховного комісара ООН з прав людини станом на 31.03.2022, завдала фізичну шкоду здоров’ю щонайменше 1935 цивільним громадянам, а ще більше 1232 - позбавила життя, серед них 112 дітей. За місяць ведення військових дій на території України російські військові скоїли низку злочинів проти людяності у відношенні до мирного населення, зокрема вбивства, зґвалтування, доведення до самогубства.

Чи можуть після такого залишитись сумніви в тому, що держава яка СВІДОМО вбиває та калічить тисячі безневинних людей, не гідна брати участь у сприянні та забезпеченні захисту охорони здоров’я, в тому числі у боротьбі із глобальною загрозою, яку становить підроблення медичної продукції.

Інформаційне управління