Члени Комітету з питань прав людини закликають міжнародну спільноту до консолідованої позиції в питаннях притягнення РФ до відповідальності за геноцид українського народу, воєнні злочини та злочини проти людяності.

Розпочавши 24 лютого 2022 року так звану «спеціальну військову операцію», Російська Федерація здійснила не тільки акт агресії проти України, а й, фактично, дала початок новій війні у Європі, яка супроводжується кривавими та жорстокими воєнними злочинами і злочинами проти людяності.

З початку повномасштабного вторгнення країни-агресора в Україні вже загинуло 165 дітей, а 266 отримали поранення. Тільки офіційно, за даними Офісу Генерального прокурора, станом на даний час зареєстровано 4 324 порушень законів та звичаїв війни. Військове вторгнення Російської Федерації створює для українців такі умови, які, зокрема, розраховані на їх масове фізичне знищення, в тому числі з політичною та ідеологічною складовою.

Буча, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, Тростянець, Бородянка - список українських міст, які в очах усього світу асоціюються з жахіттями російської загарбницької війни, стає дедалі довшим. Вбиті пострілом у потилицю чоловіки зі зв'язаними руками, жінки, яких застрелили лише за те, що вони наважилися вилізти з підвалу, розбомблені школи і дитячі садки - вбивства цивільних без розбору видаються характерною рисою війни, яку росіяни ведуть проти українців.

Кожного дня інформація щодо кількості вбивств, катувань, калічень та ґвалтувань поповнюється новими даними з різних регіонів України. Це непоодинокі та умисні випадки кричущих порушень норм міжнародного права, правил ведення війни і звичайної людської моралі. Це злочини проти людяності.

Україна вже почала формувати підґрунтя для притягнення винних осіб до відповідальності. Міжнародним судом ООН 16 березня 2022 року було оголошено перше переможне для України рішення у спорі проти Російської Федерації, який стосувався тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього і відповідно до якого Росію було зобов’язано негайно припинити військову операцію в Україні.

З метою кримінального переслідування причетних до воєнних злочинів, у тому числі Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в спеціальному трибуналі, після його створення, Офіс Генерального прокурора створив платформу для фіксації відповідних правопорушень безпосередньо громадянами.

В свою чергу світова спільнота не повинна стояти осторонь, адже геноцид українського народу - це злочин міжнародного характеру. У 1945 році країнами-переможцями вже було ініційовано створення міжнародного воєнного трибуналу в місті Нюрнберг, який дав назву однойменному процесу над керівниками гітлерівської Німеччини.

Вітаючи Резолюцію Ради ООН з прав людини від 4 березня 2022 року щодо створення Комісії для розслідування воєнних злочинів та інших зловживань, скоєних під час вторгнення Російської Федерації в Україну, закликаємо міжнародну спільноту до консолідованої позиції в питаннях притягнення країни-агресора до відповідальності та створення нового спеціального трибуналу.

Воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид українського народу, який має місце в ХХІ столітті, мають бути покарані!

Інформаційне управління