Аграрії країни сміливо поринули у посівну кампанію, незважаючи на складні об’єктивні обставини. На цьому наголосив міністр агрополітики Микола Сольський. За його словами, це бачимо повсюдно. Наскільки впевнено воюють військові, настільки ж віддано виходять у поля й сільгоспвиробники.

У свою чергу, уряд і Мінагрополітики працюють з господарствами, щоб у такий непростий час зменшити кількість проблем, пов’язаних з логістикою та вивезенням зерна, зазначив посадовець. У прифронтових зонах аграріям найскладніше, адже по-перше, там дуже розірвані транспортні ланцюги; по-друге, це досить небезпечно; по-третє, має бути відповідний настрій, щоб проводити посівну в прифронтових або окупованих місцях.

Міністр розповів, що проблеми українських аграріїв допомагають вирішувати й дружні нам країни, насамперед сусідні. Вони виконують прохання України зі спрощення логістики, зі скасування документів на транзит, допомагають матеріально.

Війна проти нашої країни – це війна проти продовольчої безпеки Європи та світу, і це очевидна річ, яку сьогодні не треба нікому доводити, переконаний Микола Сольський.

За його словами, продовольчі ціни вже зросли за останній місяць. Найближчим часом на збільшення вартості й дефіцит продуктів звернуть увагу навіть ті держави, які десятиліттями ніколи з подібним не стикалися.

«З різним рівнем гостроти, але питання продовольчої безпеки стоятиме в багатьох країнах», – резюмував Микола Сольський.

Підтверджує слова міністра про посилення співробітництва з сусідніми дружніми до нас країнами й інформація прес-служби Мінагрополітики про створення “Сухого порту“ на україно-польському кордоні. Про це йшлося під час онлайн-зустрічі Миколи Сольського з Віце-прем’єр-міністром - Міністром сільського господарства та розвитку сільських територій Республіки Польща Генріком Ковальчиком.

Сторони обговорили питання, пов’язані із налагодженням безперебійних поставок агропродовольчої продукції з України до традиційних імпортозалежних ринків, а також пошук альтернативних логістичних шляхів відправки вантажів транзитними коридорами через ЄС.

Також йшлося про умови взаємної сертифікації тваринницької продукції на ринки обох країн, та процес нотифікацій по експортних вантажах задля пришвидшення відповідних процедур на кордоні. “Польща наразі працює над створенням “Сухого порту“ на кордоні -- з метою збільшення пропускної спроможності перевезень української агропродукції, зокрема до третіх країн,” - зазначив Генрік Ковальчик.

Налагодження альтернативних шляхів експорту сільгосппродукції, зокрема й сухопутних, залишається важливою справою як для нашої держави, так і для багатьох інших країн. Адже в умовах заблокованих через навалу російських окупантів портів Україна намагається хоч якось наростити експорт агропродукції. Тож спільними зусиллями можна вийти на обсяги в 1,5 млн тонн щомісяця, вважає перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький: «Україна стабільно була в топ-5 експортерів за останні роки. 90% експорту відбувалося через порти Одеси і Миколаєва. Фактично вже понад місяць ці порти закриті. Залізничними шляхами експортували в лютому 150 тисяч тонн сільськогосподарської продукції, в березні – 300 тисяч. У потенціалі можна досягнути 1,5 мільйона тонн… Працюємо, щоб використати всі можливості».

Крім того, Тарас Висоцький повідомив, що ворогом знищено шість зерносховищ.

«З точки зору всього обсягу споживання є втрати, але не критичні. У нас достатньо продовольства зберігається всередині країни – це більше, ніж ми потребуємо для річного споживання. Водночас, – пояснив Тарас Висоцький, -- аграріям потрібен виторг для того, щоб продовжити сівбу, необхідно реалізовувати продукцію, щоб годувати тварин і підтримувати сектор».

Підготувала Галина КВІТКА.