Комітет з питань бюджету рекомендує Парламенту прийняти законопроект щодо залучення на період дії воєнного стану грантів на бюджетну підтримку від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій.

Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 6 квітня (у режимі відеоконференції) розглянув законопроект про внесення змін до пункту 3-8 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (реєстр. №7246).

За підсумками розгляду члени Комітету з питань бюджету прийняли рішення: рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сьомої сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету, підготовлених Міністерством фінансів.

Зокрема, законопроектом за реєстр. № 7246 пропонується установити, що на період дії воєнного стану залучення грантів на бюджетну підтримку від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій на підставі міжнародних договорів та внесення змін до відповідних укладених договорів здійснюється Міністром фінансів за рішенням Кабінету Міністрів, а також передбачити зарахування таких грантів до загального фонду державного бюджету.

Поряд з тим, Комітет з питань бюджету пропонує врегулювати у цьому законопроекті ініційоване Міністерством фінансів питання, а саме дозволити Кабінету Міністрів України спрямувати у 2022 року на здійснення заходів у сфері оборони залишки коштів від внесків на регулювання, які сплачуються суб’єктами господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг, утворені на початок 2022 року та не використані до 1 квітня п.р.

Таким чином, прийняття законопроекту за реєстр. №7246 з урахуванням пропозицій Комітету дозволить спростити порядок укладення угод про залучення грантів на бюджетну підтримку та забезпечити ефективне і оперативне залучення таких грантів від міжнародних партнерів до загального фонду державного бюджету, а також залучити додаткові кошти на здійснення заходів у сфері оборони.

Інформаційне управління