За дуже приблизними, і швидше применшеними підрахунками, з облцентру вже виїхало понад п’ятдесят тисяч чоловік або кожен шостий. Люди прямують як у бік Миколаєва та Одеси, так і в кримському напрямі. Але і там, і там наражаються на вервечку блокпостів росіян, перетнути які – ще той застрашливий квест.

Соціальні мережі нині переповнені розповідями втікачів про свої дорожні пригоди. Як вони стверджують, ставлення до біженців дуже різне і залежить не стільки від наказів командування окупаційних військ, скільки від тих, хто саме контролює рух цивільного транспорту. Ні, вміст багажників машин та особисті документи однаково перевіряють усюди. А от далі може статися, що завгодно.

Втікачі зазначають, що на одних блокпостах військовослужбовці з автоматами навіть пригощали їх дітей цукерками та намагалися приязно і ввічливо говорити з їхніми батьками. На інших – без розмов «віджимали» айфони, ноутбуки та планшети. забирали тушонку, цигарки, часом… жіночі прокладки (нібито їх використовують замість устілок у берці).

Біля самої межі зіткнення у бік Миколаєва апетити «асвабадітєлєй» помітно зростають. Грабунком харчів чи електроніки вони вже не обмежуються, а вимагають гроші за можливість вирватися з-під влади загарбників. Ставки «данини» херсонці називають різні, але всі вони – у гривнях або частіше у доларах США (від двохсот до п’ятисот «зелених» з автівки). Хабар у російських рублях ані громадян РФ, ані «ДНРівців», котрі на блокпостах також зустрічаються, чомусь геть не приваблює.

Якщо ж грошей не дають, реакція теж може бути абсолютно різна. У кращому разі, «відмовників» можуть просто відпустити, особливо пильно перевіривши речі. Але в гіршому…

Обдурені у власних сподіваннях нажитися автоматники можуть забрати машину (особливо, якщо вона престижної марки) та погнати родину власника з блокпоста, можуть відібрати в нього, що заманеться і відпустити.

Варіанти різні – але приємних жодного. І на це автолюбителі повинні зважати. Адже хтозна, що небезпечніше: залишатися вдома із ризиком потрапити під обстріл, чи стати живою мішенню для знущань і грабунків у дорозі…

Херсон.