Другий місяць продовжується війна в Україні, другий місяць триває опір нашої держави військовому вторгненню Росії.

Загроза продовольчої кризи у світі у разі зриву посівної кампанії, зупинка виробничих потужностей та їх руйнування, вимушене переміщення громадян України в пошуках безпечних місць перебування та відповідно зростання рівня безробіття в державі – це найактуальніші виклики воєнного сьогодення, які потребують негайного реагування у вигляді державної підтримки та відновлення економіки.

І представники влади прекрасно розуміють, що в нинішніх реаліях треба робити все можливе й неможливе для порятунку виробничого потенціалу держави та підприємств, які будуть не лише відновлювати втрачене, але й забезпечувати робочими місцями та заробітною платою населення України.

Одним із таких кроків, направлених на допомогу підприємствам, стала програма релокації підприємств із зони збройного конфлікту у більш безпечні, переважно західні області України. Зокрема, підприємства можуть переїхати до дев’яти областей – Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької, Вінницької, південних територій Волинської і Рівненської. Зазначеною програмою переміщення може скористатися будь-який бізнес – великий чи малий, що перебуває в зоні ризику через бойові дії, при чому перевезення майна, відповідно до прийнятої ще середині березня постанови,  відбувається безоплатно.

Станом на початок квітня заявки на евакуацію із зони бойових дій вже подали більше 1300 підприємств, з яких вже перемістили півтори сотні. До повноцінної роботи повернулися майже 60 перевезених компаній.

Так,  Львівська область вже встигла опрацювати 235 заявок на переїзд та повністю розмістити 30 виробників. Ще понад 100 компаній очікують на релокацію найближчим часом. Закарпатська обласна військова адміністрація повідомила про те, що отримала майже півтисячі заявок на переїзд, а деякі підприємства вже було релоковано. Рівненська ОВА вже створила Центр економічного розвитку та релокації бізнесу, який активно включився у роботу. За повідомленням Волинської ОВА на сьогодні ведуться перемовини про переміщення восьми підприємств, а два вже в процесі релокації.

У Комітеті з питань економічного розвитку вітають темпи реалізації програми релокації бізнесу і закликають  як представників бізнесу, так і державні та місцеві органи влади до активізації цієї важливої державної програми і у інших областях України. Зі свого боку у Комітеті готові докладати усіх зусиль задля для оперативного вирішення питань, які можуть виникнути у ході її реалізації на законодавчому рівні.

Інформаційне управління