На тилову Івано-Франківщину нині покладають багато надій щодо продовольчої безпеки. Аграрії запевняють, що забезпечать хлібом не лише область, але й інші регіони. Для оптимізму є добрі передумови.

«Погодні умови сприятливі для проведення весняних польових робіт, – запевнив заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Степан Вінтонович. – Фермери розпочали посів ярих зернових культур, виконання становить уже 15 відсотків від прогнозів. Очікуємо гуманітарні поставки насіння від Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН. Усіма іншими засобами для проведення робіт забезпечені».

Озимина на цей час уже підживлена, культури в доброму стані. Вони цьогоріч займають на 6,8 тис. га більший клин, ніж минулого сільськогосподарського сезону. Переважає озима пшениця, крім того – ячмінь, жито й ріпак. Торік в області виростили рекордний мільйон тонн зерна. Тож сподіваються ще на більші врожаї, або ж бодай на рівні 2021-го.

«Держава сприяє тому, щоб в умовах війни сільгосппідприємства працювали належним чином, – зауважив Степан Вінтонович. – Приміром, передбачене бронювання для військовозобов’язаних працівників, котрі задіяні в агровиробництві. Дозволено пересування сільгосптехніки під час дії комендантської години, проте заборонено використання дронів для моніторингу стану полів».

На Прикарпатті вирощуванням картоплі та овочів займаються переважно одноосібні селянські господарства. Тож керівник закликав задіяти кожен клаптик землі, щоб компенсувати втрати в районах активних бойових дій. На державному рівні розробляють програми підтримки дрібних фермерів.

Окупанти знищують склади продовольчих продуктів, сільськогосподарську техніку в окупованих регіонах, елеватори, ферми в зоні активних бойових дій. Щоб не відчувалося недостачі харчових продуктів, потрібно мінімізувати виклики війни. В розмові з нашим власкором Степан Вінтонович акцентував на реалізації всеукраїнської програми «Сади Перемоги».

«Всеукраїнська кампанія «Сади Перемоги» спрямована на ефективне використання доступних земельних ділянок і спрямування усіх ресурсів для вирощування продуктів харчування задля недопущення продовольчої кризи в країні, залучення територіальних громад, обласних військових адміністрацій, різних категорій громадських організацій, місцевих фермерів, усіх українців для її реалізації», – наголосив Вінтонович.

Зрештою, проект «Сади Перемоги» можна втілювати у своєму домогосподарстві, на балконі чи прибудинковій ділянці. Чимало зарубіжних країн уже запевнили, що підсоблять насінням, добривами, новітніми технологіями вирощування, пальним і технікою для обробітку землі, обладнанням для переробки та зберігання продуктів.

Степан Вінтонович розповів і про величезну допомогу сільгосппідприємств Івано-Франківщини фронту. Це й надання техніки, пального для потреб армії, підготовку продовольчих пакетів бійцям і представникам територіальної оборони. Так само – й соціальним закладам. Приміром, філія «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП» надала зерно для підсобного господарства Залучанському дитячому будинку-інтернату. В кожній тергромаді є такі є приклади. Разом – до перемоги!

Івано-Франківська область.

Фото з відкритих джерел.