Про це на офіційній сторінці Міністра енергетики України Германа Галущенка (на знімку).

«Імпорт російського вугілля становить майже половину споживання твердого палива в ЄС, а тому відмова від нього справді свідчить про реальну готовність ЄС до диверсифікації постачання енергоресурсів. А також про усвідомлення, що безпека і мирне небо над головою варте можливого підвищення цін на енергоресурси», - написав Герман Галущенко на своїй сторінці в Facebook.

Він наголосив, що Україна протягом осінньо-зимового періоду 2021/22 змогла знайти альтернативні джерела і маршрути постачання вугілля.

«Україна пройшла цей опалювальний сезон навіть попри блокування росією залізничних поставок вугілля транзитом з інших країн. Нам вдалося майже за місяць диверсифікувати постачання — близько половини імпортованого вугілля надійшло морськими шляхами. Було важко, але ми впорались. Тож, що стосується відмови від російського вугілля — місія здійсненна. Тим паче за термін у 4 місяці», — зазначив міністр.

Важливою складовою енергетичного ембарго росії має стати заборона імпорту газу та нафти.

«Очікую сміливості і ще більшої рішучості від Європи - відмови від нафти й газу. За даними Євростату,  доходи рф від продажу цих енергоресурсів лише до ЄС у 2021 році складали близько 90 млрд євро. Це кошти, які дозволяють росії купувати величезну кількість зброї для вбивств українців і знищення наших міст. Сподіваюсь, що наші міжнародні партнери проявлять політичну волю і зроблять рішучі кроки, щоб ввести повне енергетичне ембарго росії. Не стільки заради закінчення війни в Україні, скільки задля недопущення кровопролиття в інших країнах Європи», - наголосив Герман Галущенко на своїй сторінці в Facebook

«Голос України»