Петро Котін.

Про це повідомило  Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на своїй офіційній сторінці в мережі.

«Відвідав звільнену від терористів Чорнобильську зону.

Подивились на наше Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива. На щастя, ознак присутності на ньому загарбників немає. Пару дверей вибито, але критичне обладнання не пошкоджено й не вкрадено.

Провів нараду про якнайшвидше відновлення роботи об'єкта.

Заїхали також у Рудий ліс, де вороги будували власні укріплення. Заміряли там потужність дози випромінювання – значне перевищення нормативних величин. Тому недовго залишалися там, адже це небезпечно з огляду на радіаційну небезпеку.

Привітали мужній персонал ЧАЕС, готуємо їм заміну. Надамо наш транспорт і пальне», – написав  керівник «Енергоатома» Петро Котін в мережі і додав:

«Дуже вражений ставленням місцевих. Увесь шлях від Димера, де теж були загарбники, та до ЧАЕС стоять місцеві, вітають наших: сльози на очах.

Дякуємо вам, рідні, що витримали російську навалу і окупацію! Переможемо!

Слава Україні»!

А ось ще один запис з мережі.

«На цьому місці було зафіксовано аномально високі показники радіаційного стану.

1. Показник зовнішнього опромінення (гама-фон) в місцях заміру становив 3,2 – 4 мкЗв/год (мікрозівертів на годину), що у 10-15 разів перевищує норму.

2. Один із показників, що формує внутрішнє опромінення, яке отримали окупанти від поверхні ґрунту (бета-забруднення), у місцях заміру становив по 90 Sr, що у 160 разів більше норми.

3. Іншим чинником внутрішнього опромінення є альфа-забруднення, яке формується внаслідок розкиданих на цій ділянці Рудого лісу фрагментів опроміненого ядерного палива, графітової кладки тощо. Ці фрагменти зараз розташовані на глибині 40-80 см, окупанти ж копали і глибше».

Увага! Як переконують фахівці, при потраплянні всередину організму такий вид опромінення чинить вплив у десятки й сотні разів потужніший, ніж від гама- та бета-випромінювання.

– Таким чином, на всіх окупантів, які майже 30 днів базувалися й копали в Рудому лісі, очікує променева хвороба різних ступенів тяжкості, – повідомив керівник «Енергоатома» Петро Котін.

P.S.

Доки готували цей матеріал, стало відомо, що вчора, 9 квітня 2022 року, «Енергоатом» забезпечив транспортування чергової зміни персоналу Чорнобильської АЕС.

Так, катер компанії доставив рікою Прип’ять 49 працівників на ЧАЕС і забрав звідти 51. Інших шляхів доставки людей на станцію зі Славутича поки що немає.