Про це на сторінці Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» у соцмережі.

За даними Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) у Чорнобилі функціонували дві лабораторії для досліджень актуальних проблем радіаційного впливу, характеристик речовин, варіантів поводження з радіоактивними матеріалами.

У держспецпідприємства «Екоцентр» окупанти знищили центральну аналітичну лабораторію з характеризації радіоактивних відходів (РАВ). При цьому вони несанкціоновано проникли у сховище джерел іонізуючого випромінення, де зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела й викрали та пошкодили 133 джерела сумарною активністю порядку 7 млн Беккерелів. Це можна порівняти із 700 кг РАВ із наявністю бета- та гамма- випромінювання.

Навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженню з ним. Де ці джерела зараз – нікому не відомо!

Російські загарбники-мародери також розграбували та знищили офіси й лабораторію Інституту проблем безпеки АЕС. Вони вивезли комп’ютери, оргтехніку, розбили або знищили лабораторне обладнання та вимірювальні пристрої, а ще пограбували гаражі з автотехнікою, яка використовувалася для доставки науковців на об’єкти досліджень.

У лабораторіях були джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів з об’єкту «Укриття», які науковці використовували для досліджень. Де ці матеріали теж невідомо, – повідомляють у соцмережах фахівці «Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» та Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Найвірогідніше, вважають у ДАЗВ, що і джерела випромінювання, і частини палива окупанти вивезли «на сувеніри», і тоді ці «герої» заберуть премії Дарвіна навіть у тих приречених рашистів, які місяць вдихали пил Рудого лісу, перебуваючи в ньому. Адже носіння такого сувеніру із собою протягом двох тижнів неминуче призведе до радіаційних опіків, променевої хвороби та незворотних процесів в організмі.

Коментар  Міністра енергетики України Германа Галущенка про місця, де російські окупанти копали окопи у Рудому лісі в Чорнобильській зоні.

«Рівень радіації перевищує норму в 50 разів. Ми справді бачили, що в певних місцях, де вони копали окопи, рівень радіації дуже високий. Він у 10, 20, 30 і навіть 50 разів перевищує норму», - зазначив Герман Галущенко.

Нагадаємо, зараз ЧАЕС під контролем України.

Водночас, Запорізька АЕС досі окупована, там перебувають 300-500 російських військових і понад 50 одиниць важкої техніки.

«Голос України»