Під пшеницею, ячменем, вівсом, горохом та ріпаком - уже понад 70 тисяч гектарів.

«Посівна та інші польові роботи у розпалі. Почали вчасно, добрі темпи. Вже багато посіяно ранніх ярих культур. Найбільше -- ячменю. Майже завершили сіяти пшеницю, -- розповів директор Інституту зернових культур Владислав Черчель.

Техніка працює цілодобово у всіх районах. При цьому використовують сучасні технології -- такі як потужні трактори, що працюють по супутниковому GPS-сигналу. Також автоматизували процес сівби -- необхідні параметри задають на комп'ютері, а механізатор у кермуванні майже не бере участі.

«Ми господарство насіннєве. Наше завдання -- виростити зерно. Умови чудові. Вологи достатньо, ґрунт прогрівся, земля пухка, техніка добре рухається. Збільшимо цього року посіви круп'яних культур. Просо, гречку сіятимемо, трохи сої. Нині -- ярий овес», -- сказав директор одного з агропідприємств області Олександр.

До весняно-польових робіт переважно підготувалися ще до війни, закупивши паливо та добрива, проборонувавши та піджививши поля ще з осені.

«Наше господарство обробляє понад 17 тисяч гектарів землі. Посіяли озиму пшеницю, ріпак. Нині 700 гектарів засіваємо горохом. Це цінна кормова культура, у якій понад 20% білка», -- розповів старший агроном одного з агропідприємств області Денис.

Найближчим часом в області візьмуться до соняшнику, кукурудзи на зерно, гречки, проса та сорго. Завершити кампанію розраховують до кінця весни. Ранні та пізні ярі культури займуть 474 тисячі гектарів.

За словами директора регіонального інвестиційного агентства Валентини Затишняк, загальна посівна площа в області становить майже два мільйони гектарів, чверть із яких уже зайняті озимими культурами. Вони здебільшого перебувають у хорошому стані.

Як розповів керівник однієї з агрофірм області Роман Ковальський, цього року його компанія більше сіятиме ячменю. З цієї культури виготовляють борошно, перловку, ячку, голландку та напої. Він іде і на корм домашнім тваринам. Каже, що прогнози на врожай поки що робити зарано. Складною залишається ситуація з подальшим експортом продукції.

«95% всього експорту зернових (кукурудзи, ячменю, пшениці, соняшнику) та рослинної олії проходило через Маріупольський та Бердянський порти. Тепер всі акваторії Чорного та Азовського морів заблоковано. Наших запасів олії для України вистачить років на п'ять, а те, що цьогоріч виростимо, куди подіти? Але паніки у нас немає. Розумію, що держава робить все необхідне, щоб сприяти та полегшити роботу аграріїв. Тому впевнені, що все буде гаразд. У тилу маємо забезпечувати те, що вміємо робити -- сіяти та вирощувати, щоб Україна була забезпечена продуктами харчування», -- переконаний аграрій.

Зазначимо, що уряд запровадив низку ініціатив, які полегшують посівну. Наприклад, дозволили експлуатувати сільгоспмашини без реєстрації.

Фото з відкритих джерел.