Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва провела нараду-консультацію з керівниками сільськогосподарських підприємств області, представниками місцевих органів влади та депутатами різних рівнів з метою відреагувати в економічній площині на повномасштабне вторгнення в Україну з боку Росії.

У розробці пропозицій взяли участь народний депутат України Максим Дирдін, депутати Миколаївської обласної ради Віталій Порхун та Ігор Савченко, відомі аграрії. Всі напрацювання вже систематизовані апаратом Миколаївської обласної ради і будуть направлені до уряду та інших профільних установ.

«Миколаївщина, -- зазначила Ганна Замазєєва, -- аграрний регіон і логістичний хаб країни. Російське повномасштабне вторгнення значно вдарило по виробничим і логістичним ланцюгам наших сільгоспвиробників. Тому ми, як влада, просто не маємо права залишатися осторонь. Вдячна кожному з учасників дискусії за конструктив і практичні ідеї по взаємовигідному партнерству держави і аграріїв у такі складні часи».

Результатом напрацювань стали узагальнені пропозиції стосовно державних гарантій по каналах збуту та логістиці з урахуванням призупиненням морських перевезень; пропозиції по зберіганню урожаю та переробці сільгосппродукції, які гуртуються на принципах забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Також зібрані думки з приводу умов забезпечення аграріїв пально-мастильними матеріалами та пропозиції відносно інструментів державних фінансових гарантій для сільгосппідприємств.

«Окрім того, оперативно вдалося вирішити ще й ряд нагальних для аграріїв питань, що стосувалися сільгосптехніки і які «зависли» після запровадження воєнного стану. Щиро дякую керівництву ТОВ «Техноторг» з Кропивницького та особисто власнику товариства Ігорю Калюжному за надання миколаївським аграріям техніки для посівної», -- зазначила Ганна Замазєєва.

Попри проблеми з пальним та розмінування полів посівна компанія на Миколаївщині проходить добре. Про це заявив голова Миколаївської обладміністрації Віталій Кім в бліц-інтерв'ю «РБК-Україна».

Там, де це можливо, люди вийшли працювати. Він зазначив, що наразі проблемою в області залишаються закриті порти, які невідомо коли запрацюють. Водночас на Миколаївщині повні ангари збіжжя, олії та іншої сільгосппродукції, яку потрібно вивозити на мирну територію і продавати. Аби запрацювала економіка.

Фото з відкритих джерел.