На знімку: заступник начальника Львівської ОВА Віталій Загайний і директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

На Львівщині затвердили Комплексну програму підтримки та розвитку сільського господарства, адаптовану до умов воєнного стану.

Вона має основні чотири напрямки, на які загалом спрямують понад 22 мільйони гривень, що на 6 мільйонів більше, аніж планувалося на початку 2022 року.

«Програма орієнтована на малих та дрібних сільгоспвиробників, які є найбільш вразливим виробничим сегментом в аграрному секторі, -- зазначив на брифінгу заступник начальника Львівської ОВА Віталій Загайний. -- Розуміємо, що доступ до фінансування сьогодні обмежений, адже зусилля влади зараз зосереджені на підтримку Збройних Сил України, внутрішньо переміщених осіб. Щодо програми, то зараз актуальним залишається питання надання швидких кредитних коштів, які потребують наші дрібні сільгоспвиробники. Також є окремі заходи спрямовані на підтримку тваринництва. Тут ми орієнтуємося на невеликі господарства, які мають від 5 до 50 корів. Хочу зазначити, що окрім обласної програми та коштів обласного бюджету, ми залучаємо кошти міжнародних донорських організацій».

Загалом Комплексна програма передбачає чотири напрямки, зокрема, аграріям надаватимуть пільгові кредити. Кредити обіцяють під 3% річних у сумі до 150 тисяч для поповнення обігових коштів і до 500 тисяч на капітальні видатки, якщо вони складатимуть не менше 70% від суми кредиту. На такі кредити в програмі закладено 10 млн грн.

«Розуміємо, що через війну деякі регіони, які були вагомими у виробництві сільгосппродукції, фізично не зможуть провести посівну кампанію. Відповідно до цього, програма підтримки сільгоспвиробників має дві ключові мети. З одного боку, завдяки нашим аграріям плануємо частково компенсувати втрати галузі, спричинені активними воєнними діями в інших областях. З іншого, така допомога дасть змогу успішно провести на Львівщині посівну кампанію, засіяти більші площі та забезпечити людей робочими місцями», -- зазначила Тетяна Гетьман.

За другим напрямком, у межах програми сільгоспвиробникам допоможуть відшкодувати відсотки за залученими кредитами. Підтримка надається в розмірі 1,5 облікової ставки НБУ. До слова, аграрні підприємства області за останні два роки залучили майже 800 млн гривень кредитних коштів.

На ще один напрямок -- виплату дотацій на утримання корів -- виділять майже 8 млн буде. Приблизно 2,5 тисячі гривень на одну корову.

«Акцент на цьому напрямку зробили тому, що Львівщина серед лідерів за кількістю сімейних фермерських господарств. З 59 наявних СФГ, майже 40 -- тваринницького напрямку. Ми їх підтримуємо, аби вони не скорочували поголів’я. Плануємо залучити в цю програму понад 200 суб’єктів господарювання, з яких 130 – сегменту тваринництва», -- додала директорка департаменту АПР.

Окрім того, у межах програми аграрії можуть отримати до 50 відсотків компенсації вартості насіння.

Львівська область. 

Фото Львівської ОВА.