Майже 420 га землі сільгосппризначення взяла в оренду Івано-Франківська територіальна громада. Це сорок із лишком вільних ділянок, які ще цієї весни мають намір засіяти та засадити. Таке рішення ухвалили депутати на черговій сесії міської ради.

Як відомо, до Івано-Франківської міської територіальної громади ввійшло 19 навколишніх сіл. Кожне із них багате на землі. Тож важливо розпорядитися ними ефективно та не дати заростати бур’янами, особливо в нинішній непростий час. Тому й створили комунальне підприємство «Франківськ Агро» – перший такий досвід серед територіальних громад Прикарпаття. Основний вид діяльності підприємства – вирощування зернових (крім рису), бобових та олійних культур. Задекларовано також вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів, ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників, а також допоміжна діяльність у рослинництві.

«Право місцевим громадам надавати вільні земельні ділянки в оренду для засіву закріплено законодавчо, тому понад 40 ділянок закріпили за громадою», – розповів міський голова Руслан Марцінків.

За словами голови, це переважно заліснені землі, які потребують великої праці. Але важливо, щоб у громаді все було оброблене. На підготовлених полях уже розпочали посівну кампанію. Насамперед відведено площі для ярої пшениці.

Сіятимуть так само інші культури, зокрема й сою. На поле приїхав міський голова Руслан Марцінків та випробував придбаний для потреб агропідприємства трактор (на знімку). Технікою задоволений. Він так само нагадав, що з 12 квітня у громаді почали курсувати тролейбуси до сільськогосподарських ділянок.

Пізніше тут закладатимуть площі під овочі та картоплю. Міська влада сподівається, що таким чином вдасться забезпечити містян дешевою продукцією та допомогти постраждалим від війни регіонам. Враховуючи велику кількість внутрішньо переміщених осіб на Прикарпатті, це питання набирає ще більшої актуальності.

Івано-Франківська область.

Фото з відкритих джерел.