Про це інформує Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на своїй сторінці у мережі.

Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

В умовах воєнного стану та повномасштабної війни з росією основним пріоритетом НАЕК «Енергоатом» визначає питання безпеки ядерних установок. Тому основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень і будівель електростанцій, периметри захищених зон та прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон – під посиленим наглядом і контролем.

Запорізька АЕС і місто Енергодар досі захоплені та контролюються російськими військовими, але всі енергоблоки ЗАЕС обслуговуються українським персоналом й працюють на потреби України. Ротація працівників відбувається.

Поточна потужність енергоблоків Запорізької АЕС цілком достатня для повноцінної життєдіяльності населення та роботи промислових об’єктів України.

Запорізька АЕС працює з дотриманням норм ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. На території промислового майданчику та санітарно-захисної зони екологічний, протипожежний та радіаційний стан знаходиться в межах норми.

Радіаційний фон на проммайданчику складає 11 мікрорентген за годину, в санітарно-захисній зоні - 8-12 мікрорентген за годину, що відповідає природному радіаційному фону в місці розташування Запорізької атомної електростанції.

Формально окупанти в роботу станції не втручаються, але всі технічні рішення персонал змушений погоджувати з їхнім військовим командиром. Ядерна та радіаційна безпека продовжують перебувати під загрозою, адже в умовах окупації люди не мають можливості спокійно працювати й повноцінно відпочивати.

Крім того, на ЗАЕС на зміну попередній бригаді прибула чергова бригада росатомівських «туристів» на чолі з головним інженером Ростовської АЕС андрієм горбуновим.

У місті-супутнику станції в усі способи нагнітається дезінформація, місто намагаються схилити до «руского міра». Цьому сприяють й російські військові, омоновці, запроданці-«поліціянти» та «козаки». Проте енергодарці не здаються, бо Енергодар і ЗАЕС – це Україна!

Енергоблоки Південноукраїнської АЕС  працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи обладнання та персоналу, який його експлуатує, немає.

Радіаційній фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС, і становить 0,12 мкЗв/год. 

Викиди та скиди радіоактивних речовин у довкілля не перевищують встановлених допустимих значень.

Енергоблоки Рівненської АЕС працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.

Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Експлуатація основного та допоміжного обладнання на Хмельницькій АЕС відповідає режиму роботи енергоблоків та проводиться згідно з вимогами  регламентів та експлуатаційної документації.

Порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на ВП ХАЕС та у зоні спостереження не змінювався та перебуває у межах норми.

Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщення, будівлі, периметри захищених зон та прилеглих територій, а також особливо важливі об’єкти ВП ХАЕС знаходяться під посиленою охороною.

18 квітня 2022 року радіаційний фон на промисловому майданчику Хмельницької атомної електростанції та у Зоні спостереження не перевищує допустимих норм. Показники знаходяться на рівні, який відповідає нормальній експлуатації енергоблоків та не перевищують природних фонових значень, – інформує Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на своїй сторінці у мережі

Всі атомники продовжують працювати і вірять у Перемогу!

"Голос України"