Про це інформує Національний банк України.

У складі делегації від НБУ – Голова Національного банку Кирило Шевченко та заступник Голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Питання України, як ніколи, гучно звучить на міжнародній арені.

У фокусі уваги – всебічна підтримка нашої держави у протистоянні росії, яка у XXI столітті розв’язала варварську війну проти України й фактично усього цивілізованого світу, та подолання її наслідків.

Упродовж першого дня офіційного візиту Кирило Шевченко та Сергій Ніколайчук взяли участь у низці зустрічей із представниками міжнародної фінансової спільноти.

У складі делегації України Голова НБУ зустрівся з Міністром фінансів США Джанет Єллен. Обговорили заходи, вжиті НБУ для підтримки фінансової стабільності України в умовах війни, поточний стан української банківської системи та негативний вплив російської військової агресії на світову економіку.

У розмові також порушили питання відчуження заморожених активів держави-агресора на користь України. Ці кошти можуть бути спрямовані на відшкодування втрат населення, бізнесу, держави та майбутнього відновлення української економіки.

 "Таке рішення може бути безпрецедентним, проте ми вважаємо, що лише така реакція у відповідь на дії рф, з одного боку, дасть змогу запобігти подібній військовій агресії у майбутньому, а з іншого – побудувати надійні захисні механізми для відсічі потенційних атак", – зауважив Кирило Шевченко.

Ще одна важлива зустріч у складі офіційної делегації України – з Президентом Світового банку Девідом Малпассом. Кирило Шевченко подякував за швидке схвалення пакета допомоги від Світового банку (понад 700 млн дол. США) та створення Multi-donor Trust Fund для зарахування коштів на підтримку України. Висловив сподівання на особисту допомогу з боку пана Малпасса у заохоченні держав-членів Світового банку робити внески до цього фонду.

Голова НБУ наголосив, що фінансовий сектор залишається відданим стратегічному курсу на реформування. На цьому шляху ми й надалі розраховуємо на допомогу Світового банку.

"Група Світового банку має величезний досвід у роботі з відновлення країн, що зазнали економічних втрат, зокрема внаслідок війни, ми сподіваємося на її всебічну допомогу в післявоєнній розбудові економіки України", – наголосив Голова НБУ у виступі.

За підсумком цієї зустрічі Міністр фінансів України Сергій Марченко та регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі підписали зі Світовим банком угоду про надання Україні гранту в розмірі 88,5 млн євро із Цільового фонду на політику розвитку у сфері економічного відновлення.

Як сьогодні почувається економіка України та що потрібно для її швидкого повоєнного відновлення, обговорювалося під час зустрічі Кирила Шевченка та Сергія Ніколайчука з Виконавчим директором МВФ, очільником регіональної групи держав – членів МВФ, до якої входить Україна, Полом Гілберсом, його заступником Люком Дрессом та заступником Виконавчого директора МВФ від України Владиславом Рашкованом. Це комплексне питання, над якими уже працюють, у тому числі фахівці НБУ. Безперечно, цей процес вимагатиме залучення міжнародних партнерів.

Сергій Ніколайчук відзначив, що після завершення війни економіка та фінансова система почнуть знову працювати на ринкових принципах, НБУ, зі свого боку, повернеться до режиму інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом. Національний банк послабить адміністративні обмеження та відновить застосування облікової ставки як основного монетарного інструменту для контролю інфляційних очікувань та повернення інфляції до цільового показника у 5%.

На зустрічі з головою Ради директорів Експортно-імпортного банку США Ретою Джо Льюїс прозвучало питання про роботу банківського сектору в умовах війни. Голова НБУ заначив, що банківська система стабільна. На сьогоднішній день працює понад 70% банківських відділень, відтоку депозитів не відбулося.

"Таку міцність системі вдалося досягти, зокрема, завдяки проведеним реформам, заздалегідь підготовленим НБУ та комерційними банками планам забезпечення безперервності діяльності й оперативному запровадженню Національним банком низки адміністративних обмежень і заходів підтримки банків", - зазначив Кирило Шевченко.

Багато уваги під час зустрічей із партнерами приділили продовженню відсторонення рф від світової фінансової системи. Зокрема, під час зустрічі з Головою центробанку Австрії Робертом Хольцманом передано лист-звернення від НБУ до австрійського регулятора небанківського фінсектору із закликом до небанківських установ Австрії залишити російський ринок.

Ми справді відчуваємо підтримку від колег із центробанків різних країн. На зустрічі з Головою Банку Швеції (Sveriges Riksbank) Стефаном Інгвесом та його заступницею Анною Бреман Голова НБУ відзначив активну позицію Швеції з підтримки України, зокрема зарахування коштів на спеціальний рахунок НБУ, а також у межах пакета допомоги Світового банку Україні FREE Ukraine. Окремо подякував колегам із Riksbank за сприяння у розгляді питання призупинення членства росії в Банку міжнародних розрахунків (BIS).

Весняні збори 2022 тривають, – інформує Національний банк України на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі

«Голос України»