Про це інформує Міністерства розвитку громад та територій України.

Запорукою такого успіху стала децентралізація, яка зміцнила економічну стійкість громад, наділила їх повноваженнями і ресурсами, а головне – дала можливість самостійно дбати про свій розвиток і майбутнє. Але війна порушила плани і з кожним днем приносить все нові проблеми, змінює обличчя міст до невпізнання.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в ході 15-го засідання Європейського комітету з питань демократії та врядування (CDDG), що в ці дні проходить в Страсбурзі.

Варто нагадати, що в минулих роках під час засідань CDDG держави-члени Ради Європи постійну увагу приділяли досвіду України у реформуванні системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Минулого року Європейський Парламент своїм рішенням визнав децентралізацію однією із найуспішніших реформ в Україні і закликав Європейську Комісію уважно вивчити успішні практики децентралізації в Україні та розглянути їх практичне впровадження в інших державах.

Сьогодні ж Україна змушена ділитися іншим досвідом.

«Хочу показати вам лише окремі приклади, у що рашисти перетворили наші громади, їх вулиці, площі, будівлі, парки – від великих міст до маленьких сіл, про розвиток яких ми думали ще два місяці тому. Харків, півторамільйонне місто, до війни було одним з найкрасивіших міст України, а зараз вщент зруйноване. Маріуполь, півмільйонне місто, в яке було інвестовано і заплановано багато нових інноваційних проектів, в тому числі нашими міжнародними партнерами. Від міста вже практично нічого не залишилось. Загарбник продовжує його знищувати.

Буча. Тепер назва цього міста під Києвом облетіла весь світ. Сотні вбитих, закатованих зґвалтованих мирних людей. Геноцид двадцять першого століття! Тростянець. До війни місто було одним з лідерів по впровадженню інноваційних муніципальних проектів, відзначений багатьма міжнародними нагородами, зокрема і конкурсом кращих практик Ради Європи. Місто знищене і пограбоване, окупант вкрав з міськради навіть численні нагороди», – констатував заступник Міністра.

На жаль, за його словами, з кожним днем таких руйнувань і звірств стає все більше, з кожним днем збільшується число забраних цією війною життів.

«Але українці вже два місяці боронять свою країну від агресії другої армії світу, захищають свої громади під постійними ракетними, бомбовими, гарматними обстрілами, під цілодобовими звуками сирен повітряної тривоги».

В таких умовах, наголосив В’ячеслав Негода, голови громад, службовці місцевого самоврядування, комунальні служби вимушені займатись невластивими для мирного часу функціями: організовувати самооборону, постійно підтримувати і відновлювати життєдіяльність своїх громад і забезпечувати принаймні найнеобхіднішими речами їх мешканців – буквально під обстрілами, розбирати завали після руйнувань і ховати невинно загиблих, забезпечувати елементарні умови для тисяч людей, які вимушено покинули свій дім, тікаючи від війни.

 «Маю сказати – лідери більшості громад і їхні команди довели свою ефективність, і продемонстрували себе з найкращої сторони. Просто – молодці!», – сказав заступник Міністра.

Він також зосередив увагу на питанні викрадення окупантами голів громад.

 «Дуже боляче мені говорити за тих колег-міських голів, які опинились на тимчасово окупованих територіях. Окупанти рф влаштовують на них справжнє полювання – викрали більше двадцяти очільників громад. Чотирнадцять з них вже звільнено. Однак семеро голів досі в полоні. Двох голів окупанти вбили. Хочу скористатись цією нагодою і прошу вашої підтримки, щоб захистити представників місцевого самоврядування цих та інших громад від викрадень, катувань, переслідування», – звернувся В’ячеслав Негода.

Про це інформує Міністерства розвитку громад та територій України на офіційній сторінці у мережі

«Голос України»