Про це інформує Міністерство соціальної політики України.

В Німеччині було відвідано  4 дитячих будинки сімейного типу, 3 з яких евакуйовано з Донецької області та 1 - з Сумської, в них проживає 37 дітей. Моніторинговою групою було виявлено низку проблем, з якими зіткнулися сім‘ї:

  • – після переміщення родини залишились без перекладача;
  • – не змогли протягом двох місяців поставити дітей на консульський облік.

Як наслідок, сім’ї не отримують необхідний пакет соціальних послуг.

Моніторинговою групою надано необхідні рекомендації, що необхідно зробити для постановки на консульський облік та як налагодити взаємодію з місцевою владою. Представники Мінсоцполітики та Нацсоцслужби триматимуть на контролі функціонування цих родин за кордоном.

Водночас було відвідано БО Центр допомоги дітям «Отчий дім» з міста Покровськ Донецької області в місті Аугсбург, де мешкає 17 дітей. Центр розміщено в двоповерховому будинку, де забезпечено усі необхідні умови для проживання дітей.

Діти поставлені на консульський облік, отримують медичну допомогу і передбачений пакет соціальних послуг для дітей з України в Німеччині. В спілкуванні допомагають два перекладачі, надані німецькою стороною.

Моніторингова група була приємно вражена організацією діяльності центру, де старші діти допомагають доглядати менших, дівчатка, які навчались в Україні в кулінарних навчальних закладах, готують самостійно смачну їжу та кулінарну випічку. Є відчуття, що це велика українська родина, в якій кожен почуває себе захищеним.

Цей центр перебуває на постійному зв’язку зі службою у справах  дітей Донецької області.

Продовжуючи моніторингову місію, в місті Флоренція відвідано дітей з Макарівського центру «Промінь надії» (з Київської області).

Через початок війни та масові бомбардування з Макарова 29 дітей за допомогою військових та поліції були вивезені до Львова, а після оформлення необхідних документів 21 дитину перемістили спочатку до Республіки Польща, а згодом до Італії у місто Флоренція.

Італійцями створені всі умови, щоб діти почувалися як вдома. Зокрема, всі були оглянуті лікарями, поставлені на консульський облік, зараз організовується процес навчання.

Утримання дітей забезпечує італійський центр організації «Іstituto degls innocenti», який опікується дітьми-сиротами, дітьми без супроводу, одинокими матерями з дітьми та функціонує вже більше шести століть. Три соціальні працівники, надані італійською стороною, допомагають у догляді за дітьми.

Італійським судом визнано директора Макарівського центру як головного опікуна дітей.

Завдяки зустрічам моніторингова група має достатньо матеріалів для обговорення з офіційними органами влади Республіки Італія.

Про це інформує Міністерство соціальної політики України на своїй офіційній сторінці в соцмережі .

«Голос України»