Саме в цей день, 36 років тому, в 1986 році сталася одна із найбільших техногенних катастроф - аварія на Чорнобильській АЕС.

Наслідки цієї трагедії були жахливими і спричинили загибель багатьох людей.

Тоді, тільки завдяки самовідданості ліквідаторів, ціною їх життя і здоров’я вдалося зупинити наростання масштабів катастрофи. Радянська влада намагалася все приховати, для неї життя людей нічого не важили.

Здавалось би, що жахливі дні тих часів вже пройшли, радянські методи забуті і подолані, але ні, у 2022 році Україна, а з нею і весь цивілізований світ зіткнувся з новим викликом - «ядерним тероризмом» з боку росії. Розпочавши війну, російські війська захопили ЧАЕС та її працівників, змусивши їх відпрацювати 600 годин поспіль. Також вони організували на станції майданчик для зберігання боєприпасів та перевезення військової техніки.

Не зупинились вони й перед мародерством, вкравши від чайників, які знаходились в готелі при станції до сучасної Центральної аналітичної лабораторії в Чорнобилі вартістю шість мільйонів євро, яка була унікальним комплексом із потужними аналітичними можливостями і могла надавати послуги на будь-якому етапі поводження з РАВ, від кондиціонування до захоронення, а також на стадії досліджень і розробки технологій.

Ми схиляємось перед усіма працівниками станцій, які продовжували забезпечувати захист ядерної та радіаційної безпеки та які продовжують це робити під дулами автоматів на все ще захопленій Запорізькій АЕС.

Росія не зупиняється й досі, за даними ДП «НАЕК» «Енергоатом» сьогодні о 6:41 та 6:46 дві крилаті ракети ворога пролетіли на низький висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напряму м. Запоріжжя.

Ця країна продовжує порушувати світові стандарти безпеки поводження з мирним атомом і кожного дня наражає весь світ на нову ядерну катастрофу. ЗАЕС є найбільшою в Європі з 6-ма енергоблоками і проведення бойових дій недалеко від її території є одним із проявів тероризму.

Україна ж продовжує захищати світові стандарти ядерної безпеки у світі щоб не допустити більше подібних катастроф. Для цього закликаємо наших міжнародних партнерів всіляко сприяти нашим прагненням заради мирного і безпечного майбутнього всієї Європи та світу.

Інформаційне управління