Про це інформує Міністерство розвитку громад та територій України.

Серед гостей ЄЕК – діячі європейської політики та представники економічних міністерств польського уряду, а також представники бізнесу – найбільших світових корпорацій та менших приватних компаній, які розбудовують потенціал польської та європейської економіки.

Україну на ЄЕК представив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода. Він взяв участь у панельній дискусії «Органи місцевої влади для України». Його ключова теза – «місцеве самоврядування відіграє важливу роль у зміцненні державності та її обороноздатності». Заступник міністра аргументував, що громади, які були сформовані під час реформування місцевого самоврядування за принципом децентралізації владних повноважень, сьогодні, під час війни, демонструють високий рівень організованості та управлінської майстерності.

«Завдяки тому, що ми вчасно провели децентралізацію і зміцнили наші громади повноваженнями і ресурсами, вони показують сьогодні неймовірні приклади організації системи оборони, складної логістики забезпечення своїх громад найнеобхіднішим, а також базовими послугами. Деякі громади навіть під вибухами снарядів ремонтують мережі, щоб забезпечити населення водою, газом, електроенергією. У Харкові, який російська армія не припиняє бомбардувати від початку війни, висаджують квіти, дерева. Люди і представники місцевого самоврядування виявляють неймовірну мужність, витримку, докладають усіх зусиль, щоб перемогти ворога. Сьогодні Україна, як ніколи, єдина», – сказав В’ячеслав Негода.

Він висловив вдячність від імені Мінрегіону уряду Польщі та польському місцевому самоврядуванню за потужну підтримку України та українського народу.

 «Ми вдячні польським колегам. За короткий час ви зуміли прийняти і надати допомогу майже трьом мільйонам українських біженців. Ми розуміємо, яке це велике навантаження на інфраструктуру ваших міст і сіл, яке це збільшення управлінських завдань на місцях. Але за таких складних умов ви нікого не залишили поза увагою, ви також надаєте велику гуманітарну і технічну підтримку громадам України. Без цієї підтримки нам було б набагато складніше впоратися з викликами вимушеної міграції і не тільки. Це свідчить про те, що місцеве самоврядування відіграє надзвичайно важливу роль для зміцнення держави і її обороноздатності. Альтернативи сильному місцевому самоврядуванню немає», – зазначив заступник міністра.

Учасники дискусії шукали відповіді на питання, як забезпечити українських громадян, які вимушено перебувають на території Польщі, роботою, як підтримати працедавців, як забезпечити достатню кількість місць у дитячих садках та школах, як забезпечити достатню кількість вчителів зі знанням української мови, як допомогти соціалізуватися українським жінкам і дітям, яких більшість серед біженців, інформує Міністерство розвитку громад та територій України на офіційній сторінці відомства у соцмережі.

 «Голос України»