Рада Керуючих Європейського банку реконструкції та розвитку 1 квітня 2022 р. ухвалила резолюції, які передбачають призупинення та зміну доступу Росії та Білорусі до ресурсів цього Банку вперше в його історії. ЄБРР став першою міжнародною організацією, яка ухвалила таке рішення. Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що відповідний результат став можливим у тому числі завдяки спільним зусиллям Президента України, Прем‘єр-міністра України та команди Мінфіну.

Міністр фінансів США Джанет Єллен 18 квітня п.р. поінформувала, що США закликатимуть членів Міжнародного валютного фонду і Світового банку посилити тиск на Російську Федерацію, включаючи її виключення із світових фінансових інституцій.

У рамках Весняних зборів МВФ та Світового банку у США (м. Вашингтон) 20 квітня п.р. відбулося засідання фінансового блоку G7, після чого міністри фінансів та керівники центробанків країн-членів G7 оприлюднили спільну заяву щодо війни РФ проти України. Зокрема, у цій заяві зазначено, що:

міжнародні організації та багатосторонні форуми більше не повинні вести свою діяльність із Росією у звичайному режимі;

G7 продовжать уважно стежити за наслідками санкцій, а також тісно співпрацювати з партнерами для забезпечення дотримання санкцій G7 та запобігання будь-яким спробам ухилитися від санкцій, їх обійти або скасувати;

G7 мають твердий намір відмовитися від проведення міжурядових фінансових операцій з Росією, включаючи добровільну торгівлю спеціальними правами запозичення, та закликали інші країни приєднатися до подальших обмежень можливостей Росії фінансувати її неспровоковану та невиправдану війну проти України;

вітається рішення Європейського банку реконструкції та розвитку призупинити доступ Росії та Білорусі до його ресурсів;

Росія не повинна отримувати фінансування від міжнародних фінансових інституцій, включаючи Міжнародний валютний фонд та Світовий банк.

Поряд з тим, у рамках цих Весняних зборів 21 квітня п.р. відбувся Круглий стіл щодо підтримки України, до учасників якого під час онлайн-підключення звернувся Президент України Володимир Зеленський із закликом реалізувати рішення, які зупинять агресивні наміри Росії. Серед іншого, Президент України наголосив: «Потрібно негайно виключити Росію з усіх міжнародних фінансових інституцій. МВФ, Світовий банк та інші – точно не місце для такої держави, яка намагається зруйнувати життя сусіднього народу».

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету підтримують вищезгадані заклики і дії та сподіваються на відповідне реагування міжнародних фінансових організацій, що має стати важливим кроком у подальшому посиленні санкцій на країну-агресора.

Виключення РФ з усіх міжнародних фінансових організацій та відповідно унеможливлення доступу РФ до їх ресурсів має стати дієвим інструментом тиску на цю країну, її ізоляції від цивілізованого світу, а разом з іншими міжнародними санкціями - зрештою спонукатиме зупинити війну та повернути мир.

Росія відповість за свої злочини і буде покарана.

Україна переможе!

Інформаційне управління