Широкомасштабне вторгнення росії на територію нашої держави значно ускладнило життя вітчизняним сільгосппідприємствам. Активні бойові дії несуть серйозну небезпеку не лише для полів з хлібними культурами, які можуть бути знищені вогнем, а й загрозу життю самих аграріїв. До того ж роботи на ланах доводиться виконувати в умовах нестачі необхідних ресурсів: пального, добрив, насіння. А під час їх проведення варто пам’ятати про міни, розтяжки та залишки боєприпасів, що не розірвалися, на які може натрапити трактор чи комбайн.

Вчені Національної академії аграрних наук пропонують «Рекомендації щодо особливостей вирощування пізніх ярих культур в умовах воєнного стану та обмеженого ресурсного забезпечення». Серед упорядників -- Ярослав Гадзало, Микола Роїк, Анатолій Заришняк, Валерій Адамчук, Петро Кондратенко, Василь Петриченко, Олег Присяжнюк, Надія Кононюк.

Як зазначається, всі ми віримо, що Україна незабаром переможе, однак, якщо бойові дії триватимуть певний час, то аграрії зіткнуться з питаннями догляду за посівами та збирання сільгоспкультур під час воєнного стану.

У Рекомендаціях науковці пояснили, як у цій ситуації, коли доводиться економити ресурси, домогтися найбільшої віддачі полів, розповіли про технології ефективного вирощування кукурудзи, проса, сорго, гречки, сої, квасолі, соняшнику.

Так, через складнощі, які виникли з імпортом посівного матеріалу зарубіжних селекцій, радять користуватися вітчизняним насінням. Воно, мовляв, нічим не поступається кращим закордонним сортам, однак набагато дешевше та є в наявності.

Не зайвими будуть і практичні безпекові поради господарникам від науковців, які детально пояснюють, як діяти у разі виявлення на ланах або поблизу вибухонебезпечних предметів. Також застерігають: у зонах ведення активних бойових дій краще не ризикувати, дочекатись їх закінчення, а вже потім проводити польові роботи. Якщо ж механізатор вдягне шолома та бронежилет -- цивільна людина може бути помилково ідентифікована як військова. Не слід ігнорувати сигналів повітряної тривоги. Особливо це стосується працівників зерносховищ, елеваторів, машинно-тракторних парків, тваринницьких ферм.

Окремим розділом виписано шляхи економії під час проведення польових робіт пального. Адже майже в усіх господарствах цей ресурс нині в особливому дефіциті.

На знімках: у селі Маковище, що в Бучанському районі на Київщині, чоловік виїхав трактором на польову дорогу, де натрапив на приховану в землі протитанкову міну, яку залишили окупанти. Техніка зазнала серйозних ушкоджень. Водій, на щастя, не постраждав.

Поліція вкотре застерігає громадян дотримуватись інструкцій безпеки на деокупованих територіях: не ходіть лісовими шляхами, уникайте покинутих споруд, не підбирайте речі, особливо у зоні бойових дій.

Фото з Фейсбук-сторінки поліції Київської області.