Від самого початку військового вторгнення Російської Федерації на територію України держава-агресор, з метою досягнення поставлених цілей, порушує норми всіх чотирьох Женевських конвенцій 1949 року, нехтуючи при цьому основоположними правами людини і громадянина.

Відповідно до статті 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни окупаційна держава не має права примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах. Особи, що перебувають під захистом, не можуть бути примушені виконувати будь-яку роботу, що передбачала б їхню участь у воєнних операціях. У жодному разі примусове залучення до праці не повинно передбачати участі робітників в організаціях військового або напіввійськового характеру.

Всупереч зазначеному, на тимчасово окупованих територіях фіксуються факти примусової мобілізації. Наявна інформація про випадки розшуку людей призовного віку для поповнення складу бойових підрозділів держави-агресора у Запорізькій, Херсонській, Харківській, Донецькій та Луганській областях. З метою забезпечення мобілізаційних заходів окупанти  силоміць доставляють чоловіків відповідного віку у розподільчі центри. Варто зазначити, що більшість  мобілізованих на тимчасово окупованих територіях складають найближчий резерв для поповнення втрат підрозділів, які беруть безпосередню участь у бойових діях проти України.

Про насильницький характер мобілізації свідчать факти блокування виїзду з тимчасово окупованих територій людей призовного віку; свідоме введення в оману громадян України щодо заходів, до яких вони залучаються (замість охорони доріг, об’єктів цивільної інфраструктури їх, як найменш цінний «ресурс», використовують для проведення «розвідки боєм»); перевезення «новобранців» виключно у закритих залізничних вагонах тощо. Ці заходи окупанти проводять попри переважно проукраїнську налаштованість населення областей та загальну мотивацію чинити опір російським загарбникам.

Особливо цинічно виглядають випадки так званого «призову» працівників медичних установ, яких примусово відправляють в райони бойових дій для надання першої медичної допомоги російським військовим. Так, за інформацією Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у місті Вовчанськ Харківської області окупанти, погрожуючи розстрілами, мобілізовують молодший медичний персонал підрозділу первинної медико-санітарної допомоги та змушують їх іти на передову.

Члени Комітету наголошують на неприпустимості примусової мобілізації громадян України на тимчасово окупованих територіях та на необхідності врахування фактів таких насильницьких дій Незалежною міжнародною комісією з розслідування порушень в Україні, створеною Радою ООН з прав людини.

Інформаційне управління