Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Про це інформує прес-служба Міністерства енергетики України.

У заході взяли участь прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков, генеральний директор енергетичного гендиректората Єврокомісії Дітте Юль Йоргенсен, представники урядів Болгарії, Румунії, Туреччини, Азербайджану, Греції, Сербії, Північної Македонії.

Головними темами для обговорення стали безпека газопостачання в Європі в умовах кризи та ринкової нестабільності, інтеграція ринків електроенергії та шляхи розвитку енергетики в рамках стратегічних цілей Європейського зеленого курсу.

Герман Галущенко наголосив, що Україна готова ділитися своїм досвідом війни проти росії на енергетичному фронті, адже наша держава не раз стикалася із свавільними рішеннями рф про припинення постачання газу. Так, у 2009 році росія скоротила поставки просто посеред опалювального сезону, залишивши Україну та половину Європи без опалення. У 2014 році, після Революції Гідності, знову відбулося відключення газу, Кримський півострів і частина Донбасу були окуповані росією. Проте Україні вдалося диверсифікувати джерела постачання і забезпечити країну газом.

Він також зауважив, що українська енергосистема довела свою стійкість, працюючи в ізольованому режимі впродовж трьох тижнів в умовах повномасштабної військової агресії росії.

«Синхронізація з ENTSO-E є значним внеском у стійкість нашої енергосистеми. Упевнений, що це також зміцнить і європейську енергетичну систему», – наголосив Герман Галущенко.

Міністр запевнив, що Україна підтримує цілі ЄС у боротьбі зі зміною клімату та готова виконувати свої зобов’язання щодо скорочення шкідливих викидів та енергетичного переходу.

Очолювана Германом Галущенком українська делегація взяла також участь у роботі спеціальної робочої групи, покликаної імплементувати ініціативу Європейської Комісії REPowerEU, в центрі якої подолання залежності від викопного палива походженням з російської федерації, розвиток інфраструктури та створення платформи спільних закупівель природного газу. Наголошено на важливості використання українських підземних газових сховищ для зберігання стратегічних запасів газу держав регіону.

Герман Галущенко провів зустріч із Дітте Юль Йоргенсен, на якій сторони обговорили подальшу підтримку Європейським Союзом сфери енергетики України. Збільшення обсягів торгівлі електроенергією між Україною та ЄС зможе не тільки підтримати ліквідність українського енергоринку, а й сприяти зменшенню залежності Європи від російського газу.

На полях заходу міністр енергетики України також провів зустрічі з міністрами енергетики Болгарії, Румунії, Азербайджану, Македонії, Туреччини, під час яких було обговорено конкретні практичні кроки зі зміцнення енергетичної безпеки, питання невідкладного розвитку енергетичної інфраструктури України, – інформує прес-служба Міністерства енергетики України на своїй сторінці у мережі.

«Голос України».