15 травня Швеція може ухвалити рішення стосовно подання заявки на вступ у НАТО. Про це в понеділок, 9 травня, заявив секретар правлячої Соціал-демократичної партії Тобіас Баудін.

«Яким буде рішення, сьогодні ще не вирішено. Наше повідомлення полягає в тому, що 15 травня буде рішення, щодо якого керівництво партії займе позицію», – сказав він, інформує Reuters.

Цього тижня соціал-демократи проведуть троє партійних зборів, щоб визначитися з остаточною позицією стосовно можливого членства. В разі ухвалення рішення приєднатися до Альянсу Швеція може подати заявку вже під час червневого саміту НАТО в Мадриді.

Також стало відомо, що президент Фінляндії Саулі Ніїністе 12 травня офіційно оголосить про свою особисту позицію щодо членства країни в НАТО. В парламенті рішення приєднатися до Альянсу вже підтримує більшість - 121 депутат із 200. І лише десять депутатів висловлюються однозначно проти, повідомляє AFP.

Тим часом соціологи продовжують заміряти суспільні настрої стосовно приєднання цих країн до НАТО. Барометр громадської думки вказує, що кількість прихильників такого кроку в обох країнах невпинно зростає. Так, вступ Фінляндії до Альянсу підтримує вже три чверті фінів. Такими є результати нового опитування, опублікованого 9 травня громадською телерадіокомпанією Yle.

З березня підтримка вступу до НАТО зросла в країні з 60 до рекордних 76 відсотків, зазначає France-Presse. Агентство зауважує, що до початку повномасштабної війни росії проти України вступ нейтральної Фінляндії до Північноатлантичного альянсу в країні підтримувало не більше 20-30% респондентів.

Схожу зміну настроїв фіксують і в Швеції. Уже на середину квітня, за даними опитування інституту громадської думки Novus, кількість прихильників вступу країни до НАТО збільшилася до 51%. Цікаво, що на тиждень раніше соціологи говорили лише про 45%, тож динаміку зростання можна уявити.

Опитування інших соціологічних структур також показують прихильність більшості шведів до вступу в НАТО.

Нині експерти прогнозують, що в разі, якщо ці дві країни подадуть заявку, то її розгляд буде швидким, однак процедура отримання згоди всіх країн - членів Альянсу може розтягнутися на кілька місяців. Попри те, що аналітики очікують кілька напружених тижнів після того, як в цих двох країнах ухвалять остаточне рішення відмовитися від нейтрального статусу, вони звертаються увагу, що Сполучені Штати і Велика Британія вже пообіцяли свою підтримку країнам-кандидатам на час, поки їхні заявки розглядатимуть.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг також заявив: якщо Фінляндія та Швеція захочуть стати членами НАТО, то блок знайде рішення щодо гарантій їх безпеки до моменту офіційного приєднання двох країн.