На тлі агресії росії проти України у Європі дедалі гучніше лунають заклики відмовитися від поставок російських енергоносіїв, передусім від вуглеводнів. Євросоюз уже наблизився до ухвалення рішення про це.

На думку прихильників такого кроку, ембарго необхідно запровадити для відновлення миру в Україні. Адже відмова від купівлі нафти, газу, вугілля завдасть істотного удару по економіці рф і змусить її відмовитися від агресії в Україні.

Питання припинення постачання російських енергоносіїв на всіх рівнях обговорюється і в Німеччині, яка з самого початку війни надає Україні всебічну підтримку. Тут теж чимало прихильників запровадження ембарго. Хоча таке рішення ухвалити непросто: Німеччина понад 55% енергоносіїв експортує з росії. Тож очевидно, що навіть коли вона зважиться на ембарго, то це не може статися швидко.

Тож, попри щире бажання усіляко допомагати Україні, тутешні фахівці водночас порушують і питання національних інтересів самої ФРН. Німецький економіст Ахім Тругер оцінив наслідки для економіки країни, які спричинить заборона на купівлю, приміром, російського газу. Якщо уряд відмовиться від імпорту лише вуглеводнів, чи путін припинить поставки зі свого боку, то наслідок такого рішення буде прямий і негайний: 500 тисяч осіб у ФРН залишаться без роботи.

Але, на думку Ахіма Тругера та багатьох його колег, скорочення робочих місць - це лише частка проблеми. Вони прогнозують, що відмова від російського газу спричинить у Німеччині серйозний економічний спад - як у короткотерміновій, так і в тривалій перспективі. У зв’язку з цим постало питання регламентованого законодавчого пріоритету поставок для приватних споживачів, а також закладів соціального спрямування. І в цій сфері не обійтися без жорсткої економії енергоносіїв.

Тож для скорочення залежності від російського газу домогосподарства мають жорстко заощаджувати. Особливо це важливо при експлуатації систем опалення чи підігріву води.

Зменшенню споживання, і, відповідно, витрат, сприятиме також перехід на альтернативну енергетику. Ще один спосіб економії палива - обмеження швидкості руху транспортних засобів на дорогах Німеччини.

Відмова від поставок газу та інших енергоносіїв із росії не зможе не відобразитися на цінах у ФРН: їх зростання триватиме. Хоч згодом інфляція зменшиться, але станеться це, на думку Тругера, не раніше, ніж у 2023 році. А до того багатьом покупцям доведеться дедалі більше платити за звичні для них товари.

Але таку ситуацію проконтролюють профспілки, котрі негайно порушать питання про збільшення заробітної плати найманим працівникам. Адже вони не зможуть працювати так само ефективно, якщо платні бракуватиме на повсякденні потреби. Що теж може стати проблемою: збільшення зарплати підвищить купівельну спроможність і спричинить новий виток зростання цін.

Тож ембарго на постачання російських енергоносіїв залежить не лише від волі політиків, а й від готовності пересічних громадян поділитися власним комфортом (і не лише комфортом!) заради припинення війни в Україні. Як вони вчинять - буде видно вже невдовзі.

Берлін.