Про це інформує Міністерство енергетики України.

Зокрема, в Київській області – 13 тисячам, Донецькій – 10,7 тисячі, Харківській – 3,7 тисячі, Миколаївській – 2,2 тисячі, Запорізькій – 1,3 тисячі.

Газопостачання відновлено майже 2,4 тисячі абонентів.

Українські енергетики докладають максимальних зусиль, щоб оперативно повернути енергопостачання українським громадянам.

Проте у деяких районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнені або унеможливлені через бойові дії та виникнення нових пошкоджень.

Станом на 11 травня в Україні залишаються знеструмленими 798 населених пунктів, загалом майже 722,1 тисячі споживачів. Зокрема, в Донецькій області – 336 тисяч споживачів, Харківській – 165 тисяч, Луганській – понад 123,2 тисячі.

Без газопостачання залишаються майже 215 тисяч абонентів. Найскладніша ситуація із газопостачанням спостерігається в Запорізькій, Київській, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.

Електроенергія

Енергосистема України продовжує працювати синхронно з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Частота в мережі підтримується на нормативному рівні 50 Гц. У мережі стабільно працюють всі види електростанцій.

Продовжуються аварійно-відновлювальні роботи на визволених територіях у північному регіоні. На підстанції 750 кВ почався монтаж частини високовольтного обладнання – роз’єднувачів. Інше устаткування повністю підготовлено до монтажу. Водночас на підстанції 330 кВ триває налагодження системи релейного захисту та автоматики, монтується вимикач.

На високовольтних повітряних лініях 750 та 330 кВ триває демонтаж та заміна пошкоджених опор.

Атомна генерація

Усі діючі атомні електростанції України стабільно виробляють електричну енергію. Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Газотранспортна система

Оператор ГТС України продовжує забезпечувати транспортування газу для потреб українських споживачів – промисловості, установ, домогосподарств, підприємств електроенергетики.

Водночас внаслідок фактів прямого втручання окупантів у режими роботи української ГТС, ОГТСУ був змушений оголосити форс-мажор у транзиті природного газу по точці "Сохранівка".

Гідроенергетика

Гідроелектростанції компанії працюють у штатному режимі згідно з графіком та відповідно до команд диспетчерів.

Експлуатаційний персонал у повному складі перебуває на робочих місцях. На станціях компанії продовжують виконувати планові ремонти гідроагрегатів, а також роботи з реконструкції обладнання, метою яких є подовження термінів експлуатації гідротехнічних об’єктів, збільшення встановленої потужності ГЕС і ГАЕС, а також поліпшення якості виробленої електроенергії.

Про це інформує Міністерство енергетики України на сторінці відомства в соціальній мережі.

«Голос Україн