Про це інформує системний оператор ОЕС України, адміністратор комобліку та розрахунків на ринку електроенергії НЕК "Укренерго".

Нагадаємо, компанія зазнала суттєвого негативного впливу внаслідок військового вторгнення росії.

Зокрема, «Укренерго» отримає від ЄБРР 50 млн євро кредитних коштів для підтримки ліквідності. Вони будуть використані для фінансування основної діяльності «Укренерго» у разі недостатності надходжень.

Окрім основних операційних витрат, гроші з цього кредиту компанія зможе витрачати на закупівлю технологічних втрат електроенергії, допоміжних послуг на ринку електроенергії, для фінансування спеціальних обов’язків (ПСО) зі збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел. Тобто на все те, що має бути профінансовано для надійної роботи енергосистеми та фінансової стабільності системного оператора.

При цьому Європейський Союз надав додаткову гарантію покриття перших витрат за кредитом через Європейський фонд сталого розвитку.

Як зазначають в ЄБРР, ця підтримка стане частиною інвестицій в 1 млрд євро, які банк планує вкласти в підтримку української економіки цього року у співпраці з донорами і партнерами, –  інформує НЕК "Укренерго" на своїй сторінці у соцмережі.

 «Голос України».