Боротьба за Гостиний двір триває. Нещодавно кияни виграли черговий суд, результатом якого стало скасування дозволу на проведення будівництва. «На даний момент забудовника у судовому порядку позбавлено як дозволу на будівництво, так і розірвано договір оренди на землю... Зараз він не має жодних підстав проводити будь-які роботи на території Гостиного двору», — розповіла на прес-конференції адвокат Юлія Науменко. Між тим, ситуація, в якій опинилася пам’ятка, — наявний доказ того, що злочинною може бути і бездіяльність. Втративши на півшляху право переробити Гостиний двір на власний розсуд, компанія-забудовник вирішила взагалі нічого з пам’яткою більше не робити. «Вони не тільки не беруть на себе обов’язок законсервувати цю будівлю, а й не допускають туди осіб, які можуть це зробити. Чим, звичайно ж, руйнують будівлю пам’ятки», — пояснює Юлія Науменко.

І це при тому, що небайдужим киянам вдалося зібрати понад 50 тисяч гривень для проведення консервації будівлі. Понад те — ліцензійованій компанії замовили спеціальний проект. А одна із рекламних компаній, буцімто, навіть погодилася безоплатно допомогти із полімерними матеріалами для його реалізації. Та, врешті-решт, зробити це активістам не вдалося. Компанія-орендар, вона ж горе-забудовник, відмовилася допустити їх на об’єкт. «Якщо на вулиці йде дощ — то і там дощить, якщо падає сніг — то і там сніжить», — б’ють на сполох активісти.

Вирішити ситуацію, на думку захисників Гостиного двору, може повернення пам’ятки у власність громади. Із відповідним зверненням до центральної влади уже виступили депутати міськради. «Зараз потрібно у судовому порядку розірвати договір оренди об’єкта. Робити це має власник, яким на сьогодні є держава. А точніше — Кабінет Міністрів і Фонд державного майна», — каже народний депутат, активний борець із забудовниками у столиці, Ігор Луценко.

Паралельно з цим юристи розглядають й інший варіант: «Гостиний двір має пам’яткоохоронний статус. І коли сьогодні забудовник не проводить консервації, не робить жодних кроків, щоб зберегти його, за це вже може настати кримінальна відповідальність», — пояснює правник Марина Соловйова, співголова ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива». Експерти переконані: тільки повернувши пам’ятку у власність громади, її можна вберегти. Так само не сумніваються і в тому, що місто знайде гроші для її відновлення та утримання. Мовляв, для Києва Гостиний двір — це більше, ніж звичайна споруда...

Нагадаємо, як уже писав «Голос України», перипетії довкола Гостиного двору почалися навесні 2012-го, коли Київрада дала дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПАТ «Укрреставрація» для реконструкції будівлі пам’ятки під торговельно-офісний центр.