12 травня в Синоді УПЦ (МП) заявили, що «діяльність попередньої влади та ПЦУ стала одним із приводів військового вторгнення в Україну». Подібні висловлювання, як зазначає Державна служба з етнополітики і свободи совісті, можуть бути розцінені як розпалювання релігійної ворожнечі, образа почуттів вірян і виправдання війни росії проти України. 

Відреагували на ці безпідставні і брутальні звинувачування підрозділу РПЦ  в  Україні і на Волині. Зокрема –  наш земляк, народний депутат по мажоритарному Володимир-Волинському виборчому округу № 19, член депутатської групи «За майбутнє» Ігор Гузь (на знімку).  Саме він став ініціатором Всеукраїнської кампанії "Єднаймося!", покликаної допомогти парафіянам з УПЦ МП на законних підставах приєднатися до Православної церкви України.  Як наголошує нардеп з Волині Ігор Гузь, позбутися впливу росії в церковному житті – принципово важливо. Про це йдеться на його сторінці у Фейсбуці.

"Україна веде нещадну боротьбу з агресором. І одне з ключових завдань – позбутися будь-якої залежності від московії, від російської федерації: політичної, інформаційної, економічної, але й також дуже важливо – релігійної, – вважає Ігор Гузь. – Власне, організована нами кампанія ставить за мету допомогти, активізувати, пришвидшити процес переходу парафій Української православної церкви московського патріархату до визнаної світовим православ'ям Православної церкви України. Всім зрозуміло, що Українська православна церква московського патріархату перебуває в підпорядкуванні російської православної церкви. У багатьох церквах до цього часу поминають патріарха Кирила, який благословив російську армію на вбивства українців, на вбивства українських дітей. Саме того патріарха, який діє синхронно зі злочинцем й убивцею путіним. Тому однозначно московської церкви в новій Україні після нашої перемоги бути не може.

В робочому кабінеті предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія в Києво-Печерській Лаврі досі висить портрем патріарха Кіріла.

– Дуже хотілося, щоб цей перехід, це єднання відбулося до нашої Перемоги: спокійно, без шуму, без крику. А саме як єднання православних у Православній церкві України, – наголошує народний депутат. – І дуже не хотілося, щоб ті сотні тисяч українських воїнів, які бачили смерть своїх побратимів, які зараз стоять за Україну на всіх фронтах, повертаючись до себе додому, не бачили присутністі церкви, яка підпорядкована москві. Хочется, щоб цей процес завершився до закінчення війни. Власне, процедура дуже проста. Вона прописана чиним законодавством".

Далі на своїй сторінці у Фейсбуці Ігор Гузь пояснює, як релігійним громадам УПЦ МП правильно, не порушуючи законодавство, перейти під  юрисдикцію Православної церкви України: "Ви створюєте ініціативну групу. Якщо ви проживаєте в селі – ініціюєте збори сільської громади. Якщо проживаєте в місті – збори у своєму храмі. Вам потрібно переконати переважну більшість – дві третини громади. Відтак з цими документами ви їдете до єпархії ПЦУ, отримуєте пакет документів з єпархії. Далі йдете до центру надання адміністративних послуг, там відбувається певна процедура. І останній етап – обласна державна адміністрація, сьогодні це військово-цивільна адміністрація, яка ставить крапку в цій процедурі".

На сайті yednaimosia.info та на сторінці «Єднаймося» розміщена покрокова інформація щодо дій кожної конкретної громади, роз’яснення юриста, адреси єпархій ПЦУ та відповідних управліннь та відділів ОДА/ВЦА, що курують юридичний бік питання.

Працює гаряча телефонна лінія, де всі охочі зможуть отримати рекомендації та почути відповіді на нагальні питання: +38 (096) 744 20 27, +38 (095) 355 48 38.

"Глибоко переконаний. Ми, будуючи нову Україну, повинні повністю розірвати з московією. Не повинно бути жодного впливу російської федерації ні на політичну сферу, ні на інформаційне поле, ні на нашу економіку, ні на релігійне життя в Україні. Я переконаний, що це нам спільно вдасться", – підсумував Ігор Гузь.

Фото з соціальних мереж.