Про це інформує директор Незалежного Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Україна стає важливим транспортним газовим хабом для країн Східної та Південної Європи.

Оператор ГТС України за минулий рік подвоїв обсяг гарантованих потужностей до України, які нині становлять 54 млн м кубічних на добу - були вперше створені гарантовані імпортні потужності з Угорщини (8 млн на добу) та Польщі (4 млн на добу), збільшені потужності зі Словаччини (до 42 млн на добу з 27 млн).

Уже нині в Україну можливо імпортувати газ з СПГ LNG терміналів Греції, Хорватії, Польщі та Литви, – інформує директор Незалежного Оператора ГТС України Сергій Макогон на  особистій сторінці у соцмережі.

Довідково

Оператор ГТС України відновив роботу двох газорозподільних станцій у Харківській області та забезпечив газопостачання для понад 3 тисяч споживачів.

Обидві станції були зупинені через пошкодження магістрального газопроводу на Харківщині внаслідок бойових дій. Щоб відновити транспортування газу, знадобилася підтримка Харківської ОВА та військових.

За допомоги військових саперів газовикам вдалося дістатися до ураженої ділянки та локалізувати пошкодження. Ще доба пішла на заповнення газопроводу газом та перевірку на можливі витоки.

Після перевірок обладнання газорозподільні станції були включені в роботу, а газ надійшов до розподільних мереж Харківгазу.

Станом на 14 травня 2022 року зупиненими внаслідок бойових дій залишалися 54 газорозподільні станції в семи регіонах України.

«Голос України».