Після Дніпра - Покровськ - Бахмут - Сєвєродонецьк - Лисичанськ – Покровськ, і знову виїзд на Дніпро - таким був цей незвичайний за насиченістю подіями маршрут.

Пенсії за травень профінансовані повністю

Питанням безперебійної виплати пенсій на Донеччині, й особливо у населених пунктах, наближених до лінії фронту, була присвячена робоча зустріч Ігоря Смілянського з начальником Донецької обласної військової адміністрації Павлом Кириленком та директором Донецької та Луганської філій «Укрпошти» Вадимом Шестопаловим. На Луганщині аналогічна зустріч відбулася за участю начальника обласної військової адміністрації Сергія Гайдая.

«На сьогодні потреби в пенсіях за травень уже повністю профінансовані. І вже доправили кошти більшості пенсіонерів, - зазначив очільник Донецької області Павло Кириленко. – Водночас приблизно третина пенсіонерів грошей ще не отримала - йдеться про тих, хто проживає на тимчасово окупованих територіях Маріупольської, Кальчицької, Мангушської, Нікольської, Сартанської, Волноваської, Хлібодарівської, Мирненської, Ольгинської та частково Старомлинівської громад».

Співробітники «Укрпошти» підвозять готівку до найближчих безпечних місць, де розміщені поштові відділення.

Загалом по Донецькій області до банківських установ перераховано 100% сум пенсійних потреб. Кошти зараховуються на рахунки пенсіонерів своєчасно та в повному обсязі.

Але на час воєнних дій тимчасово припинено передачу готівки для поповнення банкоматів, які розташовані на тимчасово окупованих територіях та в окремих населених пунктах, де точаться активні бойові дії.

«Докладаємо спільних зусиль, аби навіть в умовах активних бойових дій захистити права людей на отримання виплат, які гарантує їм українська держава, - підтвердив директор Донецької та Луганської філій «Укрпошти» Вадим Шестопалов. – Відділення «Укрпошти» Донецької дирекції продовжують працювати. Зокрема, минулого тижня 87 відділень поштового зв'язку відкрили свої двері для клієнтів, які мають змогу скористатись низкою послуг: отримати пенсію та соціальну допомогу; сплатити комунальні послуги готівкою або безготівковим розрахунком за допомогою РОS-термінала; поповнити мобільний рахунок; здійснити або отримати перекази.

Для людини візит листоноші – це набагато більше, ніж виплата грошей…

Учасники поїздки на чолі з Ігорем Смілянським доставили та передали нашим військовим медичне приладдя від «Укрпошти». А потім поїхали доставляти пенсії та продукти людям у Сєвєродонецьк. Генеральний директор «Укрпошти» навіть особисто відпрацював листоношею разом із начальником відділення поштового зв’язку Анною. Вдалось між обстрілами виплатити пенсії 79 особамстаршого віку, для яких це єдиний шанс вижити.

Тривалий час на всій території Луганської області «Укрпошта» не мала можливості доставити людям пенсії. Причиною було загострення безпекової ситуації, руйнування електричних мереж та відсутність зв’язку. Цими днями міста вільної частини області також потерпали від обстрілів російських окупантів, але за першої можливості мобільне відділення «Укрпошти» прибуває до Сєвєродонецька. Так було й цього разу.

«Колеги з луганської «Укрпошти» підтвердили, що я впорався нормально, але головне - це були емоції людей, - поділився враженнями від проведеної роботи Ігор Смілянський. - Коли там не працює нічого, крім невеликих базарів, і ти чуєш «ви привезли мені пенсію - і сьогодні я змогу купити собі молока», то розумієш, що сьогодні це більше, ніж просто привезти гроші. І там працюють неймовірні волонтери, які допомагають людям виживати. Навіть маючи обмежені ресурси, вони хотіли пригостити нас обідом. Обідати часу не було, та й краще залишити більше продуктів їм, а от відмовитись від свіжого хліба, який вони спекли вночі, - ми не могли. І це був найсмачніший хліб, який я пробував за довгі роки».

На знімках: під час перебування Ігоря Смілянського в Донецькій та Луганській областях.

Люди чекають на подальшу роботу, яка триватиме

Потім на шляху поштовиків був Лисичанськ. Ігор Смілянський разом із колегами відвідав пункт, де волонтери забезпечують понад 20 тисяч мешканців, які залишились, водою, медициною, продуктами. Передали їм теж продукти та солодощі для дітей.

Учасники поїздки переконалися, що для забезпечення усіх потреб людей потрібно ще більше, тож намагатимуться доставити ще. І, звичайно, буде спланована подальша доставка пенсій. Їх дуже чекають мешканці у населених пунктах.

Робочі зустрічі й наради з представниками Донецької та Луганської областей, окрім питань виплати пенсій, були також присвячені іншим напрямам роботи - гуманітарній допомозі, забезпеченню паливом тощо.

«На більшості території обидвох областей усі дні війни працює переважно «Укрпошта», - наголосив Ігор Смілянський. - І було приємно чути подяку нашим працівникам від представників влади та багатьох жителів і Луганщини, і Донеччини. Ми домовились про подальші спільні зусилля, які, до речі, вже дають результат, як зробити так, аби люди відчували себе максимально захищеними. Враховуючи те, що ми побачили на місцях, - там дуже потужна організація роботи, тож усе буде Україна!».

Генеральний директор «Укрпошти» висловив вдячність представникам обласної влади та військовим за постійну допомогу в роботі та організацію коридорів доставки.

І, звичайно, відбулися зустрічі з командою «Укрпошти» в Покровську та Бахмуті Донецької області. «Це люди зі сталевими нервами та позитивними настроєм, - підкреслив генеральний директор «Укрпошти». - Навіть під час війни в них починають зростати обсяги посилок, платежів та клієнтів. Дякую всій команді і Вадиму Шестопалову за таке згуртування людей і за організацію візиту. Впевнений, що не останній. Усе буде Україна і Слава Україні!»

Фото з телеграм-каналу Ігоря Смілянського.