Про це інформує Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках вітчизняних АЕС і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Як і раніше, під час війни головним пріоритетом НАЕК «Енергоатом» є безпека ядерних установок. Тому основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень і будівель електростанцій, периметри захищених зон та прилеглих територій, а також особливо важливі об’єкти АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом і контролем.

Запорізька атомна електростанція та її місто-супутник Енергодар продовжують жити й працювати в окупації,  під контролем і тиском російських військових. Але всі енергоблоки ЗАЕС обслуговуються українським персоналом і генерують електроенергію на потреби України.

Ротація персоналу проводиться регулярно, але ядерна та радіаційна безпека продовжують перебувати під загрозою, адже в умовах окупації працівники станції не можуть спокійно виконувати всі свої обов’язки та повноцінно відпочивати.

Попри всі намагання російських загарбників та узгодженої ними окупаційної адміністрації схилити енергодарців на бік росії не вдається. Бо Енергодар і ЗАЕС – це Україна.

Поточна потужність енергоблоків ЗАЕС цілком достатня для повноцінної життєдіяльності населення та роботи промислових об’єктів.

Запорізька АЕС дотримується норм ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. На території промислового майданчика та санітарно-захисної зони екологічний, протипожежний та радіаційний стан – у межах норми.

Радіаційний фон на проммайданчику становить 11 мікрорентген за годину, в санітарно-захисній зоні – 8–12 мкР/год, що відповідає природному радіаційному фону в місці розташування ЗАЕС.

Запорізька атомна електростанція продовжує працювати в енергосистемі України!

Енергоблоки Південноукраїнської АЕС працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи обладнання та персоналу, який його експлуатує, немає.

Радіаційній фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. Станом на 16 травня він становить 0,12 мкЗв/год. 

Викиди та скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.

Енергоблоки Рівненської АЕС  працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.

Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Хмельницька АЕС працює у штатному режимі. Порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків немає.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на ВП ХАЕС і в зоні спостереження не змінювався та перебуває у межах норми.

Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщення, будівлі, периметри захищених зон, прилеглих територій та особливо важливі об’єкти ВП ХАЕС – під посиленою охороною.

Усі атомники продовжують працювати, роблячи свій внесок у майбутню Перемогу нашої держави.

Разом ми сильні! – інформує Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на  особистій сторінці відомства у соцмережі.

 «Голос України».