Переможці не тільки на музичному фронті.

Переможний виступ Kalush Orchestra на Євробаченні-2022 запам’ятається не лише приголомшливим успіхом. Адже телеглядачі та професійне журі сумарно дали українському музичному гурту 631 бал. Попри загрозу дискваліфікації і штрафу 300 тис. євро (конкурс позиціонується як аполітичний), соліст колективу Олег Псюк, уродженець Івано-Франківщини, наприкінці виступу звернувся зі сцени в італійському місті Турині із закликами «HELP Mariupol, HELP Azovstal now!», що означає: «Допоможіть Маріуполю! Допоможіть «Азовсталі» зараз!».

Зараз Маріупольська Азовсталь – це серце Украіїни.

Музична сцена стала політичною

Пісню «Стефанія» соліст-фронтмен гурту Олег Псюк присвятив своїй мамі Стефанії на честь її 60-річного ювілею. Нині відома на весь світ калушанка приймає вітання не тільки від вдячних земляків. Одразу після виступу у фіналі написала йому СМС із привітанням та зазначила, що пишається шаленим успіхом пісні та своїм сином, а зокрема за сміливість стати на захист маріупольців і захисників «Азовсталі». Цікаво, що на Прикарпатті ім’я Стефанія доволі поширене, але із наголосом на другий склад. Хоча звучання, як у знаменитій тепер на весь світ пісні, так само трапляється. 

Олег Псюк зі своєю знаменитою мамою Стефанією.

Засновник гурту Kalush Олег Псюк народився в передмісті Калуша Хотіні, а реп почав писати ще в школі. Продовжив навчання у Львові. Мама Стефанія не зовсім поділяла захоплення сина й думала, що той стане політиком. Зрештою, він став не менше корисним та впливовим у цій сфері, хоча виступає не на політичній, а на музичній сцені. 

Неймовірно пишаються своїм драйвовим та патріотичним земляком калушани. Тут «Стефанія» лунає звідусіль, її наспівують та навіть підтанцьовують на вулицях Калуша. А ще популярними стали схожі на головний убір соліста Kalush Orchestra панамки. 

Олег Псюк активно підтримував події Революції Гідності в 2013-14 роках, тепер разом із друзями займається волонтерством. Звісно, гастролі напередодні виступу на Євробаченні забирали багато часу. Тепер же можна уявити, як зустрінуть свого героя в Калуші та особливо –  в рідному домі. 

Тим часом на честь знаменитої пісні АТ «Укрзалізниця» називатиме поїзд №43 Івано-Франківськ – Київ «Стефанія Експрес», вона звучатиме на перонах Івано-Франківська, Калуша, Львова та Києва. В Укрзалізниці наголошують, що це буде перший у світі поїзд, названий на честь мами. Знаково, що таке рішення прийняли 15 травня, коли світова спільнота відзначала Міжнародний день сім’ї. 

Івано-Франківськ так само вітає свого героя. Хто як уміє. Приміром, відомий скульптор-мультиплікатор Богдан Савлюк присвятив Олегу Псюку глиняну іграшку. Автор багатьох таких мініатюр, за якими навіть створив серію патріотичних мультфільмів, – франківець точно не зупиниться. Тож чекаймо невдовзі всіх мініперсонажів Kalush Orchestra. 

«Йо, – із характерним прикарпатським висловом 16 травня написав на сторінці Kalush (офіційна сторінка) Олег Псюк. – Сьогодні мені виповнилося 28 років. Багато цілей у житті вже виконано і пророблено декілька бібліотек задач. Народившись у Калуші, я отримав багато притаманної місту емпірики, і було не так просто її урізноманітнити. Протягом усього життя змінювався, змінювались мої погляди та пріоритети, але завжди були декілька якостей, які мною рухали і які б ніколи ні на що не проміняв. Працелюбність, цікавість і моя захланність у всьому, за що б не брався. Дякую, що це тільки початок».

І мільйони відгукнулися «Героям слава!»

Автори музики знаменитої пісні «Стефанія» – Тимофій Музичук, Ігор Діденчук, Віталій Дужик. Текст – Іван Клименко, Олег Псюк. Ось – заспів:

Стефанія, мамо, мамо Стефанія.
Розквітає поле, а вона сивіє,
Заспівай мені, мамо, колискову.
Хочу ще почути твоє рідне слово.

Пісня «Стефанія» як присвята мамі нагадує за ритмом колискову, хоч і в реповому виконанні. Та з початком повномасштабної війни слова набули нового змісту, хоча в тексті ця тема й не згадується. Сам соліст гурту Олег Псюк стверджує, що під час виступів глядачі почали сприймати слова як асоціацію з Україною-мамою. 

«І зараз, можна сказати, що туга за мамою, за своєю ненькою-Україною – в серцях мільйонів українців. І дуже багато людей називають її «піснею нашої війни», як гімн», – зазначив в одному з інтерв’ю лідер гурту Kalush Orchestra.

Одразу після перемоги на Євробаченні, вранці 15 лютого, відбулася прем’єра офіційного кліпа «Stefania” (https://youtu.be/Z8Z51no1TD0). У ньому під звучання відомої пісні, кадр за кадром, бачимо сюжети зі сплюндрованої орками Азовсталі, Маріуполя, Бородянки, Бучі та зранених війною інших міст, а ще – прощальні кадри перед виїздом за кордон на залізничному вокзалі Львова… 

І пригадується один із коментарів на офіційній сторінці Kalush у соцмережах дописувачки Віталії Попович:

«Завдяки вашій музиці про Україну говорять у світі. Як же болить, коли розумієш, що країна нині асоціюється з війною. Ви показуєте вільному світові, що Україна бореться і переможе, бо в неї є найцінніше – душа. Хлопці, за вами Україна!».

Олег Псюк в інтерпретації Богдана Савлюка.

Та як тут ще не пригадати знамениті слова відомого на весь світ уродження Калуського краю провідника ОУН Степана Бандери: «Настане такий час, коли один казатиме «Слава Україні!», а мільйони відповідатимуть «Героям слава!». Саме такий тріумфальний та небачений досвід ми пережили під час виступу Kalush Orchestra в Турині, коли заклик Олега Псюка підтримала 200-мільйонна аудиторія Євробачення-2022. 

Калуш пишається своїми бойовими хлопцями. А ще кажуть, що тепер орки так само боятимуться мами Стефанії, як і батька Бандери. І до перемоги невдовзі додасться наша велика Перемога над рашизмом. 

Людмила СТРАЖНИК.
Івано-Франківська область.

Фото з відкритих джерел.