З 19.05.2022 в умовах воєнного стану свою роботу відновлює Державний земельний кадастр. Фактично укладення договорів купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення не відбулося протягом останніх трьох місяців.

У Комітеті з питань аграрної та земельної політики готується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки (реєстр. №6199).

Законопроектом пропонується покращити умови, на яких укладаються договори купівлі-продажу певних земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Зокрема, не буде здійснюватися нотаріусами складна перевірка при набутті у власність земельних ділянок покупців невеликих земельних ділянок для садівництва (0,25 га) та земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, розташованих в межах населених пунктів (до 2 га).

Також положеннями законопроекту удосконалено механізм врегульовано реалізація переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення та ряд інших положень.

Відновлення повноцінного обігу земель сільськогосподарського призначення та можливість неускладненої процедури обігу вказаних земельних ділянок необхідне для наповнення Державного бюджету України за рахунок сплати податків та буде працювати на економіку держави.

Інформаційне управління