Заслухавши та обговоривши звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг, Верховна Рада України постановляє:

1. Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг (далі - Тимчасова слідча комісія) взяти до відома.

2. Направити звіт Тимчасової слідчої комісії Президенту України.

3. Направити звіт Тимчасової слідчої комісії до Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку громад та територій України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Радника - уповноваженого Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, Радника - уповноваженого Президента України з питань безбар’єрності, Радника - уповноваженого Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, освітнього омбудсмена, Державного бюро розслідувань, Національної поліції України для розгляду в межах компетенції та відповідного реагування.

4. Направити звіт та матеріали Тимчасової слідчої комісії до Офісу Генерального прокурора для їх вивчення та відповідного реагування.

5. Кабінету Міністрів України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, освітньому омбудсмену, Офісу Генерального прокурора, Державному бюро розслідувань, Національній поліції України поінформувати Верховну Раду України про результати розгляду звіту Тимчасової слідчої комісії та вжиті заходи реагування у місячний строк.

6. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цією Постановою напрацювати і подати необхідні законодавчі ініціативи, спрямовані на вирішення проблемних питань у сфері забезпечення та захисту прав дитини, встановлених Тимчасовою слідчою комісією.

7. Опублікувати висновки Тимчасової слідчої комісії у газеті "Голос України", а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

8. Припинити повноваження Тимчасової слідчої комісії.

9. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України    Р. СТЕФАНЧУК.

м. Київ,
22 травня 2022 року.
№ 2266-IX.

Дивитися ЗВІТ Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України

Дивитися ВИСНОВКИ Тимчасової слідчої комісї Верховної Ради України