Про це інформує Міністерство енергетики України.

Зокрема, у Запорізькій області — 17,2 тисячі, Київській — 15 тисячам, Харківській – 2,4 тисячі, Донецькій — 900 споживачам.

Газопостачання відновлено 726 абонентам.

Українські енергетики докладають максимум зусиль, щоб оперативно повернути енергопостачання українським громадянам.

Проте у деяких районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнено або унеможливлено через активізацію бойових дій, виконання робіт з розмінування та виникнення нових пошкоджень в електромережах, в тому числі внаслідок несприятливих погодних умов.

Станом на 24 травня через пошкодження, обумовлені бойовими діями, в Україні залишаються знеструмленими 708 населених пунктів. Загалом знеструмлено майже 639,2 тисячі споживачів. Зокрема, в Донецькій області – 330,7 тисячі споживачів, Луганській – 128,2 тисячі, Харківській — 90,2 тисячі.

Без газопостачання залишаються понад 161 тисяча абонентів. Найскладніша ситуація з газопостачанням спостерігається в Запорізькій, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.

Електроенергія

Усі види електростанцій працюють згідно з графіком та командами диспетчера. Енергосистема України продовжує впевнено працювати з європейською мережею ENTSO-E, тримаючи частоту на рівні 50 Гц.

У центральному та північному регіонах на двох підстанціях завершено черговий етап відновлювальних робіт. На підстанції 750 кВ замінено трансформатори струму та напруги, а на підстанції 330 кВ повністю відновлено обладнання.

Водночас у центральному регіоні сім бригад працюють на двох повітряних високовольтних лініях 330-750 кВ: триває ремонт та встановлення нових опор, ремонт грозозахисного троса та волоконно-оптичних каналів зв’язку, ліквідовуються розриви проводів.

У східному регіоні на пошкоджених обстрілами лініях 330 кВ завершено огляд та плануються відновлювальні роботи. На одній з підстанцій регіону відновлюється обладнання однієї з розподільчих установок.

Атомна генерація

Усі діючі атомні електростанції України стабільно виробляють електричну енергію. Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Запорізька АЕС і місто Енергодар досі захоплені та контролюються російськими військовими, але всі енергоблоки ЗАЕС обслуговуються українським персоналом й працюють на потреби України. Ротація працівників відбувається.

Нафтогазова галузь

Усі діджитал-сервіси газопостачальної компанії «Нафтогаз України» працюють у повному доступі.

Споживачі ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» за добу зменшили використання природного газу на 0,3%. АТ «Укргазвидобування» продовжує видобувати газ на всіх своїх об’єктах, за винятком тих, які розташовані поблизу лінії зіткнення.

АТ «Укртранснафта» та АТ «Укрспецтрансгаз» надалі працюють у штатному режимі в умовах воєнного стану.

Окупанти пошкодили магістральний газогін оператора ГТС України, який транспортував газ до населених пунктів Донецької області. На жаль, поки що через активні бойові дії виконання відновлювальних робіт та поновлення транспортування газу неможливе.

Газотранспортна система

Оператор ГТС України продовжує забезпечувати транспортування газу для потреб українських споживачів – промисловості, установ, домогосподарств, підприємств електроенергетики. Ремонтні бригади ОГТС здійснюють ремонтно-відновлювальні роботи на об’єктах, розташованих на визволених від російських окупантів територіях.

Гідроенергетика

Гідроелектростанції компанії працюють у штатному режимі згідно з графіком та відповідно до команд диспетчерів.

Експлуатаційний персонал у повному складі перебуває на робочих місцях. На станціях компанії продовжують виконуватись планові ремонти гідроагрегатів, а також роботи з реконструкції обладнання, метою яких є подовження термінів експлуатації гідротехнічних об’єктів, збільшення встановленої потужності ГЕС і ГАЕС, а також поліпшення якості виробленої електроенергії, інформує прес-служба Міністерства енергетики України.

«Голос України»