Про це інформує віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров з Давосу.

Після завершення офіційної частини Diia Summit особисто зустрівся з міністрами цифрової трансформації Латвії, Словаччини, Болгарії, Молдови, Словенії, Фінляндії та Канади.

Обговорювали враження міжнародних партнерів від «Дії» та майбутні спільні ініціативи. Адже нині наша команда активно працює над тим, щоб застосунок «Дія» став міжнародним. А українці змогли з цифровими документами в застосунку подорожувати між країнами та використовувати у всіх життєвих ситуаціях за кордоном.

Наприклад, Молдова вже сьогодні ухвалює необхідні законодавчі зміни для визнання «Дії» . З Польщею ми реалізуємо технічну інтеграцію для відображення українських документів у їхньому застосунку. Вдячний за те, що всі міністри висловили готовність швидко інтегрувати цифрові документи в «Дії» до національних систем.

Принаймні три країни — Словаччина, Болгарія та Молдова — хочуть повторити успіх «Дії» та впровадити такий застосунок у своїх країнах, а віце-прем’єрка Словаччини запропонувала зробити наступний міжнародний Diia Summit у Братиславі.

З Молдовою та Фінляндією окремо обговорили спільний фронт протидії російській інформаційній та кіберагресії, адже саме ці країни є імовірними цілями країни-агресора.

З кожним міністром ми узгодили чіткі спільні цифрові проекти, серед них: участь у відкритих конкурсах програми Digital Europe, реалізація сервісу e-delivery для громадян, взаємне визнання електронних підписів, дистанційне навчання, кіберзахист та протидія пропаганді.

З великою цікавістю послухав про досвід Латвії — єдиної країни ЄС, яка справді запровадила повністю декларативне місце проживання. Так, у перший тиждень десятки тисяч латишів прописалися в палаці президента, але наразі все працює чітко.

Подякував кожному міністру за відкритість та цифрову підтримку України. Чекаємо всіх у гості в Україні.

***

Підтримка країн-партнерів надзвичайно важлива для України, особливо в найтемніші часи. Дуже вдячний президенту Естонії Alar Karis за особисту участь у Diia Summit та надихаючу промову.

Естонія — країна, чий досвід ми активно вивчали з початку роботи Мінцифри. Її цифровий успіх та цифровізація — справжній приклад для потужних змін та цифрових трансформацій. Ми вже встановили міцні зв'язки з Естонією і продовжуємо їх укріплювати.

Відчуваємо допомогу країни в багатьох напрямах: Естонія однією з перших підтримала членство України в ЄС, ввела санкції проти агресора, передала нам третину оборонного бюджету.

Естонія — країна-друг України. І ми це точно відчуваємо.

Про це інформує віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на особистій сторінці у соцмережі.

«Голос України».